Kanizsai Dorottya Gimnázium

A Kanizsai Dorottya Gimnázium Kórusa

Gimnáziumunk énekkara több évtizedes múltra tekint vissza. Eredetileg leánykarként működött, és Dr. Hajba Ferenc tanár úr vezetésével ebben a formában aratta kiemelkedő sikereit mintegy harminc esztendőn keresztül. Ma már szívesen fogadjuk a lányokkal együtt, ha jó énekes fiúk is csatlakoznak hozzánk, hiszen így vegyeskari művek előadására is lehetőségünk nyílik, s ezáltal tovább tudjuk szélesíteni repertoárunkat!

A kórusba bekerülni mindig izgalmas!
A kilencedikes diáklányok számára mindjárt a tanév elején meghallgatást tartunk. Itt annyi a feladatuk, hogy énekeljenek el egy dalt, ami lehet népdal, vagy a kedvenc előadójuk egyik száma is akár!

Természetesen, időben kapnak megfelelő információkat mind a feladatról, mind az időpontról. Néhány készségfelmérő feladatocska is várja őket, egész pontosan: dallamot kell visszaénekelniük, hiszen a kórusmunka alapja az, hogy hallás után tudjanak minél előbb megjegyezni újabb és újabb dallamokat, szólamokat, kórusműveket! 

A meghallgatáson mindig segítenek a felsőbb évfolyamok énekkarosai. Nemcsak nekem segítenek "meghallani" a szép hangokat, hanem nagyon kedvesen biztatják, bátorítják a "felvételizőket"!

A válogatás után, ahogy kiderült, kik kerülhettek be a kórusba, már kezdődnek is a próbák! Hosszú-hosszú évek, évtizedek óta a szerda délután a kóruspróba ideje. 14:00 órától 15:30-ig dolgozunk - folyamatosan! Úgy vélem, idővel arra is rájönnek a kedves dalostársaim, hogy ennek a munkának következtében milyen sokat fejlődik a figyelmük, fegyelmük, a memóriájuk, és megtanulnak - a cél érdekében - együttműködni másokkal, csapatban gondolkodni! Meggyőződésem, hogy a kóruséneklésnek óriási közösségformáló, közösségteremtő ereje van! S amikor egy-egy sikeres szereplés után "bezsebelik" a jól megérdemelt vastapsot, azt hiszem megértik, miért is dolgoztunk annyit, miért énekeltük el újra és újra ugyanazt a részt, hiszen fontos, hogy szépen és a lehető legpontosabban szólaljon meg a kórus előadásában az a bizonyos mű!

Az énekkar repertoárjában sok műfaj megfér egymás mellett! Lehet népdal, komoly kórusmű, musicalrészlet vagy gyögyszem a könnyűzene világából! Igyekszünk mindenkinek a kedvére tenni, pontosabban: dalolni!

Az énekkar bemutatkozási lehetőségei nemcsak az iskolai életre korlátozódnak. Számtalan alkalommal fellépünk a város közönsége előtt is. Rendszeres résztvevői vagyunk a Fő téri adventi műsorfolyamnak, a városi ünnepélyek, rendezvények sem maradnak ki a szereplési  lehetőségek közül.

A tanév első nagy műsora a karácsonyi koncert, melynek színhelyéül régóta a ferences templom szolgál. A gyönyörű akusztikájú helyen felcsendülő dallamok mind a szereplők, mind a hallgatóság lelkét megfényesítik! Köszönet érte, hogy karácsonyköszöntő műsorunkat  befogadja a templom!

A másik nagy esemény a Kanizsai gálaműsora, melyet évről-évre a szombathelyi Bartók Teremben van módunk megrendezni, hála  az iskola Baráti Körének! Az esten - az énekkaron kívül - fellépnek az iskola más művészeti területeken tehetséges diákjai is, hiszen pl. a vers, a néptánc, a könnyűzene szintén fontos része a gimnázium kulturális életének!

A tavalyi tanévtől újra megrendezték az énekkarok városi bemutatóját, az Éneklő Ifjúság hangversenyét. Reméljük, továbbra is lesz majd lehetőségünk az ottani megmérettetésekre, hiszen nagyon jól érezték magukat a gyerekek, és sikerélménnyel távozhattak a rendezvényről!A fentiekben megpróbáltam összefoglalni mindazt, ami az iskola kórusához kapcsolódik. Remélem, sikerült érzékeltetnem azt is, mennyire becsülöm diákjaink ebbéli tevékenységét, hiszen a szabadidejüket áldozzák fel a kultúra oltárán!

Nagyon köszönöm a munkájukat!
 
Szeretettel:    Kocsisné Körmendi Klára kórusvezető
 
 

Bemutatkozás

Eseménynaptár

Hasznos linkek