Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tudomány a porondon a Magyar Nemzeti Cirkuszban Budapesten

A 2017 októberében megtartott Tudomány a porondon szombathelyi cirkuszi óra után a KDG tanárai felkérést kaptak, hogy tartsanak egy hasonló órát a Magyar Nemzeti Cirkuszban az új, 2018-as műsorszámaihoz kapcsolódva.

Az összeszokott tanári csapat tagjai – mivel még a cirkuszi premier előtt voltak – megkeresték az interneten a fellépő művészekről készült korábbi videókat, kielemezték a produkciókat fizika, biológia, kémia, matematika és irodalom tanár szemével, összekötő szöveget írtak a számok és a magyarázatok közé, kísérleti eszközöket gyártottak és útra keltek…

2018. március 14-én – a mi számításaink szerint – közel 1000 diák töltötte meg a MNC óriássátrát. Buszok jöttek Miskolcról, Bicskéről, Hajdúszoboszlóról, Aszódról, Sátoraljaújhelyről, Kazincbarcikáról…, és természetesen Budapestről is.

Pezenhófer György tanár úr nem csak konferált, de mért és számolt is! Lemérte / lelépte, hogy valóban 13 méter átmérőjű a kör alakú porond. Megemlítette azt is, hogy mivel ez 250 éve szabványos, el lehet vinni az állatos produkciókat másik cirkuszokba is…, pl. Monte-Carlóba… És haza lehet hozni az Arany Bohóc-díjat, mint ahogyan tette ezt ifj. Richter József és csapata. Merklin Ferenc tanár úr irodalmi idézeteivel hol Karinthy cirkuszát, hol a rímhányó Romhányit idézte meg.

Kovacsics Bernadett tanárnő a produkciók biológiai vonatkozásait emelete ki, és természetesen nem maradhatott el az elefánt-fogkrém készítése sem. Sinkó Andrea tanárnő a műsorszámok fizikai hátterét magyarázta el.

A résztvevők láttak tehát produkciókat és hallottak hozzájuk „tudományos magyarázatokat”. Láttak kötéltáncosokat (egyensúly szerve, egyensúly fizikai feltételei, tehetetlenségi nyomaték), lovas akrobatákat (Newton I., II., III. törvénye; izomzat, csontozat felépítése; izomerő, perdületmegmaradás törvénye), többféle állatot a porondon (állati agresszió, idomítás, körmozgás); valamint zsonglőrszámot (tanulás folyamata; hajítások, súrlódás).

A diákoknak ezen az órán különleges élményben volt részük. Részben bepillanthattak a cirkusz háttérmunkájába, hiszen nem a csillogó előadáson jártunk; másrészt a tananyagot „élőben, megelevenedve” látták, tanulhatták, s fel tudják majd ezt idézni az iskolai tanórákon.

A Magyar Nemzeti Cirkuszban készült fotóinkat a Galéria & Média oldalunkon tekinthetik meg.


 

2018. március 19. Sinkó Andrea

Bemutatkozás

Eseménynaptár

Hasznos linkek