Kanizsai Dorottya Gimnázium

A Pál utcai fiúk a laborban

„Mindegy az íze, a tag az ugye rág,
ha a foga fáj is. Ha bekrepál is!
Harap a gittbe, legyen a puhaság
foka ideális. Fenomenális.” Geszti .Péter.


Az iskola manapság is lehet még az az intézmény, ahol a régi hagyományokat éltetik és ahol új hagyományokat hozhatnak létre.

A KDG – laborban mi is teremtettünk hagyományokat, például január 22. környékén magyar irodalmi alkotásokat vizsgálunk meg részben irodalomtörténeti, részben természettudományos szemszögből.
És igen, jó volt, hogy ezt a témát választottuk az idén, mert a Pál utcai fiúk történetének aktualitása van Szombathelyen, hiszen Weöres Sándor Színházban teltházas előadásokon játsszák.


A 115 éve megjelent könyv ma egy kihalófélben levő értékrendet mutat be: „a grund nevelt… valljuk be munkára. Mert sok családnál csak akkor mehetett le a gyerek játszani, ha az otthoni feladatát tisztességgel ellátta.”


És igen, jó volt végig gondolni, hogy ma, 2022 – ben is tanulhatunk Molnár Ferenc – saját bevallása szerint – legjobban a szívéhez nőtt művéből.

És igen, jó volt látni a színházban azt, hogy a rendező és a díszlettervező mennyire tisztában van a fizikával: ismerik a hajítás és a súrlódás, tapadás, gördülés törvényeit (barikádok),

járatosak a fénytanban (hintőpor –záporban a fénysugarak) s hangtanban (visszhang idézi meg az üvegházat) egyaránt; gyönyörű a filodendron az átvilágított pálmaház -  vitrinben; és „izgatott várakozás jutalmául a Bunsen-lámpa színtelen lángjában fellobban egy gyönyörű, smaragdzöld csík, annak jeléül, hogy az a vegyület (réz – szulfát)”, melyről Rácz tanár úr (Orosz Róbert) be akarta bizonyítani, hogy zöldre festi a lángot, a lángot csakugyan zöldre festette.

Igen, jó volt arra gondolni, hogy a laborfoglalkozáson egy olyan szemléletmódot tudunk közvetíteni a gyerekek felé, ami alapján máshogy tudnak nézni a világra.

„Igen, jó volt, azt mondom, ennyi megérte…” Geszti Péter.

A "Pál utcai fiúk"-at Sinkó Andrea, Szentgyörgyváriné Kovács Éva és Kovacsics Bernadett tanárnők keltették életre.
A foglalkozáson a 10.k osztály tanulói vettek részt.

2022.01.22.

Sinkó Andrea 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek