Kanizsai Dorottya Gimnázium

Az ember tragédiája a laborban


A Magyar Kultúra Napján a KDG – ben a természettudomány mindig beólálkodik a kultúra világába.
2023. januárjában nem kellett nagyon gondolkoznia, hogy hol talál egy kiskaput, hiszen a kiválasztott mű, Az ember tragédiája – az évfordulós szerzőjével, Madách Imrével, és a zseniális, polihisztor filmre vivőjével, Jankovics Marcellal sok helyen alkalmat adott arra, hogy a szépirodalomba beékelődhessen.
A 11. b osztály magyaróráján vetítettképes és kísérletekkel demonstrált előadással ünnepeltünk a könyvtárban.
Szentgyörgyváriné Kovács Éva tanárnő többek között bemutatta a diákoknak a dráma utóéletét. Így elgondolkozhattunk azon is, mi lett volna, ha mondjuk Ádám a prágai színben elveti a tudomány művelését, és csak a horoszkópok készítésével foglalkozik a továbbiakban.
Nagy Ádám és Lőrincz Andrea Égi megbízás című kalandkönyvében az olvasó Ádám szerepébe bújva maga alakítja az eseményeket azáltal, hogy a cselekmény valamennyi fontos fordulópontján dönthet, melyik oldalon folytatja az olvasást.
Keplernél könnyedén tovább fűzhetjük a gondolatmenetet a természettudomány felé. Így történt Magyar Kultúra Napjára szervezett kiállításmegnyitáson is. A Csodák Folyosóján a 10. a és 10. b osztály tanulói a drámához kapcsolható fizikai és kémiai kísérleteket mutattak be s magyaráztak el az érdeklődő diáktársaiknak; pl. a Kepler – féle távcső működési elvét, vagy Kepler törvényeit szemléltették az iskola folyosóján található ellipszis segítségével-

Az űr (a rakétaelvvel) vagy éppen a paradicsom (a hőkígyóval), a falanszter (a kémiai reakciókkal) vagy éppen a párizsi szín (a szabadon eső nyaktilóval) az újdonsült tárlatvezetőknek lehetőséget adott, hogy a „tudomány színpadára” léphessenek.
Jankovics Marcellről az animációs filmjét nézve ismét bebizonyosodott, hogy „mindenhez is” értett: az egyiptomi falfestményekhez és a súrlódáshoz; a csillagászati ködökhöz és Lucifer ábrázolásaihoz… A foglalkozás és a kiállítás anyagát a diákok Tankockák feladataival mélyíthették el. Az alábbi képre kattintva eljutunk a feladatokhoz.
A foglalkozás anyagát összeállították és a foglalkozást levezették:

Szentgyörgyváriné Kovács Éva, Kovacsics Bernadett és Sinkó Andrea tanárnők. 
 
2023. 01. 22.

 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek