Kanizsai Dorottya Gimnázium

Csapó 17! Felvétel indul!

A világhírű Rippel testvérek edzésén forgatott az M5 TV - csatorna stábja. Arra kértek fel, hogy a Fizika a cirkuszban című adásukban magyarázzam el a produkciók fizikai háttrét úgy, ahogyan azt a KDG – s óráinkon kollégáimmal szoktuk.

A tízszeres világrekorder artistaművész páros által kifejlesztett egyedi képzési rendszernek köszönhetően a Rippel Brothers Akadémián tanuló több mint ezer diákokból eddig már sok világhírű artistaművész került ki. Tanítványaikkal, közös műsoraikkal trendeket diktálnak.

A budapesti Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium ad otthont a
Rippel Brothers Akadémiának.

Amikor a Fizika a cirkuszban című könyv megszületett, a könyvvel csak tanítani szerettem volna, illusztrálni s érdekesebbé tenni a tanórákat a saját felvételekkel. Nem láthattam előre akkor, hogy cirkuszi órák, kisfilmek, tantárgyi koncentrációra épülő laborfoglakozások, konferenciák, díjak kísérik majd a könyv útját.

Sokszor hallom a diákoktól, szülőktől, hogy ezt vagy azt azért nem tanulja meg a diák, mert arra a dologra úgysem lesz szüksége…

Ilyenkor mindig elgondolkozom azon, vajon honnan lehet ezt előre tudni?

Honnan lehet tudni azt, hogy egy különleges borosüvegtartó asztalra állításhoz nem jön majd jól egy kis statika – tanulmány? Vagy honnan lehet azt tudni, hogy nem megy el az egykori diák cirkuszba, s nem élvezi jobban a látottakat, ha érti is, hogy mi a trükkök fizikai háttere…, mi a párhuzam a bortartó és az artisták balance - a között…

Sokszor egy váratlan ötlet az, ami kinyithat olyan kapukat, amikre nem is gondoltunk. Sokszor egy korábban haszontalannak vélt dolog vezet el bennünket egy érdekes – értékes dologhoz.

Ne mondjuk azt, hogy úgysem lesz rá szükség…

A forgatás két részből állt: először a téma a súrlódás volt. A tissue – n bemutatott trükkökre a kötélen felmászó babával végzett kísérlet rímelt.

A laponként egymásba hajtogatott könyv széthúzása a fellépő hatalmas súrlódási erő miatt (szinte) lehetetlen, ezt be is bizonyították a fivérek. A második részben erők egyensúlya volt a téma, erők és forgatónyomatékok összegzésével, egyensúlyi helyzetek vizsgálatával.

A fizika kísérletekre pillanatok alatt reagáltak a művészek egy - egy rögtönzött bemutatóval, vagy egy sztorival, ami például a rekordkísérlet elvégzése közben esett meg velük.

Izgalmas volt közelről figyelni egy TV stáb munkáját is. Belelátni a szerkesztői munkába, a megtervezett és a spontán alakuló beszélgetések, majd a közeli képek felvételeibe, állni a nagy professzionális stúdió lámpák fényében…

S hogy milyen kisfilm lett az torna és a fizika találkozásából, az M5 televíziós csatorna 2022. február 13 – i Multiverzum adásában vagy az alábbi linken megtekinthető:
https://www.youtube.com/watch?v=WU2rAoqfn9s
https://www.youtube.com/watch?v=mOmvxLCMFPE
2022.02.15.

Sinkó Andrea


 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek