Kanizsai Dorottya Gimnázium

Fenntarthatósági témahét – Szelektív hulladékgyűjtés

A Fenntarthatósági Témahét lehetőséget ad arra, hogy a mindennapi oktatás mellet a diákokat neveljük, érzékenyítsük a környezettudatos szemléletre. Több osztály foglakozott a szelektív hulladékgyűjtés témájával. Mit gyűjthetünk külön, mi számít veszélyes hulladéknak, hogyan csökkenthetjük a szemét mennyiségét.

Kissné Németh Eszter tanárnő, a 11. B osztályos diákokkal plakátokat készített. A téma a szelektív hulladékgyűjtés volt. A diákok saját ötleteiket ötvözték a csoportmunkában. Látványos, figyelemfelkeltő plakátok készültek. A Gimnázium folyosójára kihelyezve „tanítja” majd a diákokat arra, hogy a folyosón elhelyezett szelektív kukákba mit lehet bedobni.  

Óra a természetvédelemről - Décsi Marcell 12.B
A mai napon egy rendhagyó irodalomórát tartottunk. A tanárnő egy táskával sétált be az osztályterembe, majd annak tartalmát a terem padlójára szórta. A földre dobált műanyag- és papírhulladék (kupakok, tejesdobozok, joghurtos pohárkák, újságpapírok, használt papírok, stb.) természetesen nem valódi szemét volt. A tanárnő szemléltetésképpen öntötte ki a háztartásában összegyűjtött szemetét, melyet otthon már lefertőtlenített. Ez a látvány nem csak egy zárt térben, hanem a zöld környezetben is visszataszító.  
 A kis „akció” után vita robbant ki. Egy diák felszólalt a globális környezetszennyezéssel kapcsolatban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális felmelegédesben minimális szerepe van a szemetelésnek: ez az üvegházhatású gázok, gyárak által mértéktelen mennyiségben levegőbe juttatása a fő problémaforrás. Póczik - Zelenák Enikő tanárnő is hozzátette, hogy ahonnan ő jött Szombathelyre (Kazincbarcikán a `80-as években még máshogy működött a "BVK"), ott is rengeteg megbetegedést okoztak a gyárak, és ez csak a rövidtávú közvetlen élettani hatásuk. Áttárgyaltuk, mennyit javult Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés, ami régebben csak látszateleme volt a szemétszállításnak, mivel a külön, szelektíven gyűjtött hulladék összekerült a kommunális hulladékkal. Összességében több értelmes vita alakult ki és sok pozitív, követendő dologra rávilágított a tanárnő. Remélhetőleg több diákban megmozgatott valamit (a reakciókból leszűrve igen), és törekednek az értelmetlen pazarlás visszafogására, megszüntetésére, illetve a sokkal kisebb öko-lábnyomot hagyó házi kiskertben termelt, vitamindúsabb zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, a „természetközelség” támogatására és a szemetelés megszüntetésére (vagy legalább a visszafogására).

A 12. A osztály tanulóival, Horváthné Baumgartner Eszter tanárnő a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról beszélt osztályfőnöki órán.  A diákok prezentációval készültek, melynek segítségével bemutatták, milyen módon lehet újra hasznosítani a hulladékot, illetve azt, hogy miként lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.

Több fotó az alábbi linken.
 
2020. október 12.
Kovacsics Bernadett


 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek