Kanizsai Dorottya Gimnázium

Fizika mindenkinek a BME - n

A BME – EIT Fizika mindenkinek versenyének 2022 – es döntőjére a KDG – ből két csapat jutott be. Projektjeikben arra adtak választ, hogy hogyan lehetne a jelenlegi KRESZ parkot ”okos parkká” átalakítani.  A gimnáziumból négy csapat pályázott, három a park átalakításának lehetőségeit vette számba, a negyedik pedig az Ezüst jégkorcsolya című film történetének és forgatásának fizikai hátterét elemezte.

Az erős mezőnyben a döntőben a KDG két csapata nagyon szépen helyt állt.

A 9.b osztályból Hosszu Boglárka, Kern Dominika, Papp Álmos és Bárdos Dávid a park (elképzelt) átalakítását fizikai kísérletekkel támasztotta alá. Terveikben szerepelt pl. különböző hosszúságú láncokra szerelt hintasor, mint ingasor; napelemes szivattyúval működtetett szökőkút, amellyel a ferde hajítás is megfigyelhető; illetve kihasználták még a Víztorony adta lehetőségeket a légnyomás mérésére. A zsűri méltatta a diákok kreativitását a projekt tervezésében, s negyedik helyezéssel értékelték a ppt-s előadást.

 A 9.a osztály csapatának tagjai: Bagó Viktória, Csarankó Kata és Somos Zsombor a park átalakításának lehetőségét ún. okos – eszközök telepítésében látták, ezek közé tartozott a tejüveggé váló okosüveg a mosdó, a gyalogosokra vigyázó okoszebra, a forgalmat irányító hurokdetektor. A zsűri arra ösztönözte a csapatot, hogy remek ötleteikkel keressék meg a Szombathely város Önkormányzatát!

 

A diákok a verseny előtt látogatást tettek a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol az időszakos kiállításokon őseink jurtáját és a lovak evolúcióját, valamint az ékszer szépségű rovarokból alkotott képeket csodálhatták meg. Az ásványokat bemutató állandó kiállítás sokszínűségével és sokoldalúságával kápráztatta el a diákokat.
 


Az egyetemisták életéről a villamosmérnöki kar másodéves hallgatója, egykori kanizsais diákunk, Bokor Levente mesélt a mostani kilencedikeseinknek.

A verseny igazán tanulságos volt: témaválasztás, a kidolgozás, majd az előadásra készülés más – más feladatok elé állította a csapatagokat, más – más oldalukról kellett bemutatkozniuk. Elért eredményükhöz ezúton is gratulálunk!
 A döntőben megtapasztalhatták, hogy a fizika valóban mindenütt jelen van, kinek az "okospark" tervezésében, kinek a konyhában, kinek az irodalomban, kinek a Formula – 1 versenyein..., mert ez a verseny valóban mindenkinek szól, a zeneszeretőknek vagy akár a Nerf – puskával lövöldöző gyerekeknek egyaránt. Így aztán a zsűrinek valóban nem lehetett könnyű dolga…
Sinkó Andrea

2022. 04. 10. 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek