Kanizsai Dorottya Gimnázium

Hagyomány és megújulás

Mondhatjuk, hogy immár hagyományosan kinyitott a Csodák folyosója a Savaria Karnevál idején a KDG - ben. 

Jöttek a nagyik az unokákkal, anyukák - apukák a leendő gimnazistákkal, jöttek a régi diákok immár családostól és nagy örömünkre betért a karneváli forgatagból néhány mostani kanizsaisunk is.

Hagyományosan cirkuszi produkciók -- és "tudományos"  hátterük volt a folyosói kiállítás témája, de a digitális oktatásnak köszönhetően ez is megújult.A kísérletek egy - két cirkuszi videófelvételhez kapcsolódtak. A videókat QR - kódok segítségével nézhették meg az érdeklődők.
Az ún. ARÉNA teremben az idén zsonglőriskola nyílt, oktatóvideókkal.

Az idén is lehetett bűvészkedni a számokkal, ám a Számcirkusz is megújult: Kiss Balázs bűvész gondolatolvasó trükkjeit egy ppt segítségével "tettük ki a kirakatba".

Hagyományosan a laborban színes kémiai kísérletekkel próbálkozhattak a betérők. Mikroszkóp segítségével felnagyítva és ezáltal felgyorsítva láthatták az érdeklődők az általuk elvégzett kísérletek eredményeit.

Látható volt a diffúzió jelensége habban, az ozmózis jelensége kagylóhéjba zárva,

a Fehling reakció mint „jégmadár kísérlet”, az aktívszén adszorpciós tulajdonsága,

a keményítő-jód kék színű komplex képződése és a színek C-vitamin hatására való eltűnése.

Láthatóvá váltak láthatatlan (oldott) fémek másik fém hatására, megnézhették az érdeklődők, hogy a lilakáposzta hogyan működik indikátorként, illetve kipróbálhatták az oldódási folyamatokat.

Nem csak a gyermekek, hanem néhány szülő is odaült a mikroszkóp mellé és elvégezték a kísérleteket…" mert hogy az ő „diákkorukban” ilyenre nem volt lehetőség"….


Az ilyen és ehhez hasonló programokkal igyekeznek a tanárok közelebb vinni a természettudományos tantárgyakat a diákokhoz.
A XXI. Savaria Karnevál és 4. Karneváli Csodák folyosója az idén - hagyományosan sikeresen lezajlott.
2022.08.28.

Sinkó Andrea (KDG)
Kovacsics Bernadett (NLG)

 

 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek