Kanizsai Dorottya Gimnázium

Logiscool-táboros diákok vegyészkedése a KDG laborjában

Augusztus 5-én, 23 lelkes táborozó diák lepte el a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium 2. emeleti Természettudományos Laborját. Kísérletező párokat alkotva, Kovacsics Bernadett tanárnő koordinálásával megismerkedhettek színes kémiai kísérletekkel.

Először kémikusok virágoskertjét készítettek színes fémsók segítségével, vízüveg oldatban.
Majd megtapasztalták, milyen sokféle alakja lehet a jódnak, rácsodálkozhattak a színváltozásokra. A kísérlet végén C-vitaminnal tették láthatatlanná a jódot, bizonyítva a C-vitamin antioxidáns hatását. A tanárnő által készített klorofill oldatot a diákok felfuttatták krétára. A kísérlettel előhívták a "láthatatlan" színeket. Majd megtanulták miként készíthetnek otthon házilag hasonló kivonatot.
 


Megismerkedtek a nitrát tartalmú anyagok gyulladási képességével és izzó bonctűvel izzó ábrák keltek életre.
Megtapasztalták a víz és az olaj különbözőségét oldódás szempontjából, miközben a konyhasó olajcseppekben kúszott át a vizes fázison. Ezt követően színes és átlátszó golyók segítségével magyarázatot kaptak arra, hogy miért tűnik el a vízzel telt golyó a vizes fázisban és a színesek miért maradnak láthatóak. A kísérlet záró lépéseként elvégzett "lávalámpa" kísérlet örvényeivel megtapasztalhatták, hogy a víz is képes - bár csak átmenetileg - az olaj fölé áramlani, majd visszatérni a saját közegébe.    
    
Készült elefántfogkrém is szivárvány színekben. Megfestettük a lángot rézzel és stronciummal, miközben fekete kígyók képződtek.
Zárásként a gyerekek megnézhették miként működik a 3d nyomtató, amelyet a Természettudományos Labor szaktanárai, demonstrációs eszközök nyomtatására használnak.

A Logiscool táborozó diákjai, élményekben gazdagodva távoztak a gimnáziumból.

A programról részleteseb, képekkel illusztrált beszámolót ide kattintva olvashatnak. 

 
2020. augusztus 18. Kovacsics Bernadett
Fotó: Logiscool

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek