Kanizsai Dorottya Gimnázium

Matematika határok nélkül - avagy a nemzetközi PI – day

A szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban évente ünnepeljük úgy másfél évtizede  a PI - t, hol Einstein születésnapjával egybekötve, hol egy kiállítással, hol 100 szavalóval, hol a környék legnagyobb PI - betűjével..., hol 100 PI - s matematika feladat megoldásával, hol a cirkuszi porondon, hol egy matekversennyel..., az idén pedig a P*ál utca* I fiúk gömbölyű üveggolyóihoz kapcsolódó programmal.

„Mert a matematika mindenhol is ott van”.


Hegedűs Eszter a HVG – től Sinkó Andrea tanárnőt arról kérdezte, hogy a KDG – ben vajon milyen módon emlékeznek meg a matematika nemzetközi márciusi ünnepéről.

„Hiszek abban, hogy ezekkel a programokkal is közelebb lehet hozni a diákokhoz a matematikát.

Mivel érettségi tárgy, mindenkinek érdeke minél jobban megtanulni, így talán meg is értik, miért is próbáljuk több (minél több) oldalról is „eladni” ezt a „mumus” tantárgyat.

Az interaktív kiállításon szívesen babrál mindenki a kirakott eszközökkel – s talán le is esik némelyiknek a működése, a célja…, de ha nem, akkor a geometria leckéknél vissza lehet utalni ezekre és máris az élmény alapú tanításnál vagyunk… „ – nyilatkozott a tanárnő.

A HVG 2022 márciusában azt járta körül, hogy miért is mumus tantárgy a matematika az iskolában. Pont az a tárgy, amellyel a kisiskolások is találkoznak már az első napokban és amelyet a magasa óraszámban tanulnak.

A 2022 – es KDG – s „Piknikről” a HVG – ben olvashattunk 2022. 03.14 – én.
A teljes cikk az alábbi linken érhető el:
https://hvg.hu/elet/20220314_Meg_hogy_mumustargy_A_matematika

Egy nemzetközi  kezdeményezéshez, a The International Day of Mathematics (IDM) 
az idén csatlakozott először a KDG a kiállításával és hozzá kapcsolódó,  nyilvánossá tett Tankocka feladataival.

Magyarországon a világtérkép szerint 5 helyszínen zajlott regisztrált PI – ünnep, ebből az egyik helyszíne a Kanizsai Dorottya Gimnázium volt.

https://www.idm314.org/organize.html


#idm314


2022.03.18.

Sinkó Andrea

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek