Kanizsai Dorottya Gimnázium

Mert a fizika tényleg mindenhol ott van! - Halloween 2022

Ugyan a Csodák Folyosójára október végén csupán az iskolai felhíváshoz  (Díszítsük ki a termeket és a folyosót Halloweenra!) kapcsolódó díszítés került ki (parkoló a seprűknek, denevérsereg, cégér a boszorkánykonyhához, spirálos szellemek, ablakképek…), a pénteki napon a fizika órákon megelevenedtek a „kiállítás képei”.

Az iskolai folyosóknak délután teljesen más hangulata van, mint reggel… Besüt az udvar felől a Nap, s az ablakképek árnyéka rávetül a falra, párkányra. (árnyék) A radiátorok fölé – fejjel lefelé – függesztett szellemek a felszálló meleg levegő hatására pörögtek – forogtak. (hőáramlás)

A Halloweenhez szorosan hozzátartoznak a denevérek. S ha már szóba kerültek, akkor beszélhetünk arról is, hogy hogyan „beszélgetnek” a bőregerek… Természetesen ultrahanggal! A laborban a Chladni – féle porábrákat egy hanggenerátor segítségével tudjuk bemutatni. Ez az eszköz alkalmas arra, hogy 20 000 Hz feletti frekvenciájú jelet bocsásson ki (a denevérek érthetik ezt, az emberek nem nagy többsége nem); s alkalmas arra is, hogy infrahangot bocsásson ki (s a lemez megrezgetésével felfedhetjük a szellemjárta helyek titkait). (infrahang, ultrahang)
 


Egy boszorkánykonyhából (laborból) nem hiányozhatnak a különböző alakú kémcsövek (lám, a folyadékok felveszik a tárolóedényük alakját); a közlekedőedények, hajszálcsövek. S ha kifolyik az ételfestékkel színezett víz, akkor ezt a „művért” azonnal felitathatjuk egy puha papírzsebkendővel. (hajszálcsövesség)

Faraday a gyertya természetrajzáról hosszú előadásokat tudott tartani, itt most elég volt annyi, hogy a gyertya lángja nem mindenhol egyforma hőmérsékletű, illetve annak megfigyelése, hogy az olvadt viasz szépen lefolyik az üvegen, s szobahőmérsékleten megdermed – megfagy. (láng, kanóc, viasz)      

A mai világ energiatakarékosságra szólít fel bennünket, így a tapsra zenélő szellemtől egy mondattal elértünk a tapsra / hangokra felkapcsolódó energiatakarékos villanykörtéig. (hanghullám)
 

A labort elárasztó pókokat egy üvegre szerelt lupe segítségével vehetjük alaposan szemügyre! (domborúlencse)

A repülést s a levitációt még kicsit gyakorolni kell, de így legalább maradt téma jövőre is!


Sinkó Andrea
2022. 10. 28.

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek