Kanizsai Dorottya Gimnázium

Online Szabadulószoba a KDG - laborban a Magyar Kultúra Napján

Manapság a digitális kultúra újdonságaira csodálkozunk rá.

„Bejönnek” a zenészek a nappalinkba, kanapéról nézzük a színházat, a festőtanfolyamra a számítógépünket visszük s nem a palettát, s a szabadulószobákból is online módon szökhetünk ki.

A Magyar Kultúra Napját az idén harmadik alkalommal ünnepeljük a fizikához kapcsolódva. A művészetek és természettudomány között rengeteg hasonlóságot fedezhetünk fel, „megszólal a szépség és az igazság” mindkét területen.

„A fizika képleteiben ugyanúgy megszólal a szépség és az igazság, mint a versekben, kétszer olyan mélyen és kétszer annyit él, aki mindkettőt érti.”
    
Az idei laboros foglalkozásunkat online szabadulószoba formájában tudjuk megtartani. A témát egy olyan magyar ifjúsági regénysorozat adta, amely előbb volt elérhető hangjáték formájában, mint könyvként.

A Szíriusz-sorozat 1977-ben indult a Magyar Rádióban a Szíriusz kapitány színre lép című öt részes történettel. Írója és rendezője László Endre.


A történetek a 2480-as években játszódnak a Holdon. Főszereplői kamaszok, mindannyian Hold állam lakosai, a Luna kupolavárosban laknak, és legjobb barátjuk a 100 éves nyugalmazott űrhajós-orvos kapitány, Viktor Szíriusz.

Együttesen mindig valami galibába keverednek, aminek a vége általában az, hogy megmentik a Föld vagy a Hold teljes lakosságát egy őrült tudós cselszövéseitől. A sorozat a 10-15 éves korosztályt célozza meg, szellemesen keveredik benne az ismeretterjesztő szándék a kalanddal és a tudományos-fantasztikus elemekkel.

2020 - ban az akkori 10. c – ből Fekete Réka, Körös Hanna és Vilics Dorina segítségével kísérletekkel illusztrált előadást tartottunk e témából.


Az idén a könyvek – hangjátékok bemutatásának egy digitális formáját választottuk – kísérletek nélkül.

    

A pánik szoba / szabadulószoba – ma már mondhatjuk, hogy a kultúra része. Korábbi években Budapesten erre ráépült a turizmus egy ágazata, majd a pandémia idején a digitális változat kezdett teret hódítani. A tanórák is színesíthetők szabaduló szobás egyszerűbb feladatokkal, de iskolai délutáni foglalkozáson is lehet szórakozva tanulni ilyen módon.

A Magyar Kultúra Ünnepére készített szabadulószobával tisztelgünk a magyar irodalom, a zene, a festészet, a képzőművészet, cirkuszművészet és rádiózás előtt.

Az online szabadulószoba az alábbi lenken érhető el:
https://docs.google.com/presentation/d/1NnaucmCb91IrcOBR9jtPNgwNlMHBPVe8FUZ-th2CbHU/present?fbclid=IwAR2ZOuT43Mmx0EUOyCYVxWYqSNsnXGPR4RTLmkf6yhYzYtCd7kVLgELRJ7M&slide=id.p

 

2021. január 22. Sinkó Andrea

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek