Kanizsai Dorottya Gimnázium

Online karácsonyi előadás a KDG-Laborban 2020. decemberében

Ferenc József  - Föld, a Monarchia egyetlen gyarmata, avagy Kepes Gyula nyomában az örök hó és tél birodalmában. 

A KDG - labor második karácsonyi előadásán a „Betlehemi csillag nyomában” jártunk 2014 – ben. http://kdglabor.hu/site/archivum/a-betlehemi-csillag-nyomaban.html

Ebben a furcsa, koronás – karanténos 2020 – as esztendőben ismét elővehettük volna a témát, mert hónapok óta megfigyelhető a kora esti égen, ahogy két legnagyobb bolygónk, a Jupiter és a Szaturnusz egyre jobban megközelíti egymást. A Jupiternek és a Szaturnusznak viszonylag hosszabb a Nap körüli keringési ideje, emiatt együttállásukra is meglehetősen sokat kell várni, ugyanakkor mégis emberi léptékű periódusidőről van szó.
ttps://www.idokep.hu/hirek/latvanyos-jupiter-szaturnusz-egyuttallast-hoz-a-teli-napforduloIlyen közelségre 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul majd elő, hogy a két égitest ennyire közel látszik egymáshoz a földi égbolton. December 21-én bekövetkezik a „Nagy Együttállás”, amikor szabad szemmel nézve a Jupiter és a Szaturnusz szinte összeolvad, annyira közel látszanak egymáshoz. A Szentírás alapján Jézus Krisztus születését egy „csillag” adta hírül, amelyet betlehemi csillagnak is nevezünk.

Csillagászok és történészek sokat foglalkoztak azzal, hogy mi lehetett a titokzatos betlehemi csillag. A számos magyarázat közül az egyik szerint a Jupiter és a Szaturnusz Kr.e. 7-ben bekövetkezett háromszoros („legnagyobb”) együttállása lehetett a Halak csillagképben. 18 : 15 körül derült idő és jó horizont esetén kényelmesen megfigyelhetjük a párost a délnyugati égbolton.

https://www.mcse.hu/egyesulet/eszlelesi-ajanlat/egi-kalendarium-2020-december/

Azonban most nem ezt az égi, hanem egy földi témát választottunk: Kepes András segítségével Dr. Kepes Gyula sarkkutató nyomába eredtünk. A Kanizsai Dorottya Gimnázium laborjában 2013 decembere óta minden évben újabb és újabb téli - karácsonyi témájú előadással, kísérletek sorával leptük meg a KDG diákjait, tanárait.

Az idei évben sem szerettük volna, ha ez a hagyomány megszakad: bár a személyes kísérletezés elmarad, de a digitális oktatásban használható egyik "gyöngyszem", az ún. Tankockák segítségével sikerült feldolgozni az idei témát:  FERENC JÓZSEF - FÖLD - A MONARCHIA EGYETLEN GYARMATA, avagy Dr Kepes Gyula nyomában az örök hó és tél birodalmában.

https://learningapps.org/15852171Kepes András, Fábry Sándor és Frei Tamás ellátogattak az egykori Osztrák - Magyar Monarchia egyetlen gyarmatára, az Északi sark közelében található Ferenc József - földre, mi pedig meg - megállítjuk a filmet egy - egy, a látottakhoz kapcsolódó feladat erejéig. A 37. perc után pedig kezdődik egy rendhagyó sarkvidéki dizájn center Fábry Sándortól.  
 


A laborfoglalkozásokhoz szoktunk készíteni egy visszatekintő feladatlapot.


A mostani – online előadáshoz is készült, itt található:
https://forms.gle/PAARPsMid4k7AUmE9


Áldott Karácsonyt kívánva a KDG – LABOR tanárai nevében:


 

2020. december 11. Sinkó Andrea

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek