Kanizsai Dorottya Gimnázium

PI - day 2023

Évről évre a matematikai ünnepet más – más aspektusból közelítjük meg.                                  Volt, amikor ”Einstein részére” készítettek a gyerekek ajándékokat, hiszen 1879 – ben március 14 -én született, azaz év 3. hónapjának 14. napján. Volt olyan év, amikor a PI különböző kiszámítási módjaira, máskor meg 100 PI – vel kapcsolatos matematika példára helyeztük a hangsúlyt.  

Az idén egy ”divatos” ötlet nyomán egy szabadulószobát rendeztünk be a könyvtárban, ahol egy kissé szórakozott / rendetlen  matektanárnő szétszórt dolgai között kutakodhattak a gyerekek s nyomozhattak pl. a PI számjegyei után.
A rájuk váró kihívás úgymond dupla volt, mert a 3, 1415… - tel kapcsolatos számolós feladatok mellett a „házi” jellegű szabadulószobák kódoló problémáit ( pl. Caesar – kód; Verne négyzetrácsa a Sándor Mátyás kötetből,  Sherlock Holmes táncoló emberkéi) is meg kellett oldaniuk – általában ezek vezették el őket a számolós feladatokhoz.


A kiszabadult diákokat a Csodák folyosóján a PI – kiállítás várta, ahol most a 9. kny osztályos diákok által készített kiállítási tárgyak is láthatóak.

A képre kattintva a VAOL híradást olvashatjuk a KDG – ben tartott matematika – ünnepről.
 

2023.03.19. Sinkó Andrea


 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek