Kanizsai Dorottya Gimnázium

PI a Pál utcában

avagy ahogyan Rácz tanár úr is taníthatta volna…

Az idén A Pál utcaI fiúk projektünk a Magyar Kultúra Napjára készült el.
Úgy gondoltam, ebbe a projektbe még a PI is belefér.

Mivel most március 14 – e a hosszú hétvégére esik, egy vegyes megoldás született: kiállítás és online feladatok együtt.

Ennek a felállásnak az előnye, hogy mind az 500 diáké a program (míg az élő foglalkozásra csak 30 diák jöhet be); hátránya: nincs pite, nincs nevetés, nincs kérdezési lehetőség, mint a jelenléti foglalkozásokon.

Részben a Pál utcai fiúk korába visszahelyezkedve, részben a színdarab, a musical betétdalai és a koreográfia adta lehetőségeket kihasználva készült egy kiállítás március közepén a labor előtt az iskolai „Csodák folyosóján”.

A hagyományos interaktív kiállítást 2022 tavaszán még nem mertük megkockáztatni – egymás után megfogható, kipróbálható eszközök most nem kerülnek ki, amolyan mindent a szemnek és a fülnek kiállítás készül. A Pál utcai fiúk darabban nem csak az üveggolyók gömbölyűek, hanem a homokbombák is, s a 11 Pál utcai fiú táncol körben és a színen elhelyezkednek félkör alakzatban is. Ezek az idomok és formák elegendőek ahhoz, hogy 2022 – ben a PI is a Pál utcába költözzön.

A darab fotóspróbáján készült fényképek adnák az idei kiállítás gerincét. A képek mellé a hozzájuk tartozó Tankocka – feladatot beolvastató QR – kód kerül, illetve a musical oda illő betétdala is meghallgató lesz hasonló módon. A Tankocka feladatokat határidőre jól megoldó diákok között jutalmat sorsolok ki.

És lesz természetesen fedő is kiállítva, körbe kerítve zsinórral – utalva arra, hogy a  k=2Rπ képletet a Pál utcai fiúk is a fedő kerületének és átmérőjének összehasonlításával tanulhatták.

A kiállítást a 12. c osztály diákjaival nyitottuk meg a KDG – ben. Március 14 - nemzetközi matematikus ünnep. Egy nappal előzi meg a mi szép, tavaszi nemzeti ünnepünket. Kicsit fájó szívvel, de ünnepeljünk 2022- ben is!

A feladatok az alábbi linken érhetők el:

https://learningapps.org/display?v=p1boa640c22


2022.03.12.

Sinkó Andrea #idm314


kép forrás: https://sciencecaffe.blog.hu/2011/03/14/nemzetkozi_pi_nap_2

 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek