Kanizsai Dorottya Gimnázium

Petőfi 200 - KDG - labor 10

Ez a Költészet napja más volt, mint a többi… Nem voltak iskolában a diákok, így legjobb esetben is egy nappal csúszott az ünneplés. S most József Attilától „ellopta a show – t” Petőfi Sándor a maga 200 évével…

Mert 200 év, az 200 év. S ugyanúgy tananyag Petőfi Sándor költészete most is, mint mondjuk 50 éve, s ugyanúgy ott bújik meg a versekben  s Petőfi életrajzában a természettudomány, mint 50 éve. Mert a János vitézből mindenki emlékezik arra ugye, hogy a huszárok a felhőkből csavarták a vizet, hogy szomjukat oltsák… (miért is nem sikerül ez nekünk az Írottkőnél??); s mindenki ismeri a sztorit, miszerint Petőfi szabadszemmel nézte végig az 1842 – es napfogyatkozást (nem árultak a sarki trafikban napvédőfóliás szemüveget, a kormozott üvegben meg már lehet, hogy ő sem bízott…); s mindannyian elképzeltük, milyen lehetett azon a bizonyos sárga posztókabáton, Megyeri egyetlen kabátján a kék tintafolt (főleg, ha a hajszálcsövesség tanításakor ezt  a példát is megismerhettük…).

Ha egy klasszikus laboros MOZAIK – foglalkozást tarthattunk volna ezen az áprilisi kultúrünnepen, akkor a fizika és az irodalom mellett a biológia és a kémia is színre lépett volna (elválaszthatatlanok a természettudomány részei), hiszen azt is érdemes végig gondolni,  hogy milyen módon sérült meg a Napba tekintő Petőfi szeme; s hátha a kémia tudománya tudott volna valami varázskeveréket, amivel Megyeri kabátjából az a bizonyos folt eltávolítható lenne…
A 10. b osztály diákjai egy kis performance- szal mutatták be az érdeklődőknek a fizika és az irodalom találkozását. Lobogott a zászló (hangrobbanás és A vén zászlótartó); ragyogott a  pohárban a délibáb (Öveges professzor kísérlete és Az alföld); sercegett a lúdtoll és a mártogatós acélvégű irón (mert Petőfi és Arany levelezéséből tudjuk, hogy a fémhegyet is kipróbálták mindketten); s kisilabizáltuk, hogy a ceruzával írt vers Petőfi noteszében melyik költemény is lehetett (grafitceruza ma és anno, illetve a grafén és a cellux esete).
A rögtönzött kiállításmegnyitót a Csodák folyosóján most (is) mobiltelefon kamerájával dokumentáltuk, de nem felejtettünk el megemlékezni a talán legismertebb magyar dagerrotípiáról, Petőfi egyetlen (bár általa nem kedvelt) fényképéről.
2023 – ban Petőfi 200 éves lenne, a laborunk meg 10…


 

2023.04.12 Sinkó Andrea


 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek