Kanizsai Dorottya Gimnázium

V. Országos Állategészségügyi Verseny

Az V. Országos Állategészségügyi Versenyen 131 induló csapat közül a 26. helyen végzett a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium „Horgasfejű galandférgek” csapata. A 11.a osztály 3 tanulója alkotta a csapatot, Novák Gergő, Turai Márton és Veszprémi Botond.

A verseny célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a középiskolásoknak arra, hogy tapasztalatokat szerezzenek, illetve a gyakorlati ismeretek megszerzése mellett fontos és aktuális állategészségügyi, állatvédelemi, járványvédelmi és környezetvédelmi kérdésekkel ismerkedjenek meg. A szervezői csapatot állatorvostan-hallgatók alkották, akik főleg interaktív, kreatív és gyakorlati ismeretekre helyezték a hangsúlyt a feladatok összeállítása során.


A verseny 3 fordulójában élettani, biokémiai és állategészségügyi feladatokkal találkoztak a diákok. A közös munka során, a megtanult biológiai ismeretek felhasználásával és új ismeretek megszerzésével kellett megoldani a feladatsorokat. A feladatok sokrétűek voltak, ezért fontos volt a dákok összedolgozása.

Nagy kreativitást és csapatmunkát igényelt a két záró feladat. Készíteni kellett egy videó filmet, amely felhívja a figyelmet a felelős állattartás főbb szempontjaira. Ebben segítségükre volt Vértesi Andrea, az
Állatvédők Vasi Egyesületének elnöke. Értékes információkkal  
segítette a diákok munkáját.

A záró feladat 2. lépése volt, hogy egy állatvédő menhelynek kellett készíteni hasznos eszközt vagy tápot az állatok számára. A diákok egy táplálék adagolót készítettek, amelynek alkatrészeit újrahasznosítással, környezetkímélő szempontok alapján alkották meg. Az eszközkészítés lépéseiről és eredményéről ppt készült.

A diákok  gondolatai a versenyről:
"A verseny jó lehetőség volt az eddig megszerzett biológia tudásunk felmérésére, azonban a feladatok nagyon sok utánajárást igényeltek, így a tájékozottságunk e téren tovább gyarapodott." (Novák Gergő)

"A közös munka még jobban összekovácsolta a barátságunkat, emellett az összhangot is fejlesztette." (Turai Márton)

"Két dolog tetszett, ami szerintem a verseny célja volt: a csapatmunka bátorítása, illetve a kutatás, utánajárás a feladatoknak. Megtudtunk olyan információkat, amik később hasznosak lehetnek." (Veszprémi Botond)


Gratulálunk a diákok eredményéhez!


2022.02.26.

Kovacsics Bernadett
 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek