Kanizsai Dorottya Gimnázium

Vízkereszti kvíz - a KDG – labor online foglalkozása

Vízkereszt napját január 6 - án tartjuk.
Ezzel az időponttal zárulnak a karácsonyi ünnepek és kezdődik el a farsang. Már a 4. század eleje óta tartják a keresztények, megemlékeznek Krisztus születéséről és a Jordán folyóban tett keresztségéről, a kánai menyegzőn tett első csodájáról és a háromkirályok látogatásáról is.

Régen rengeteg népszokás élt ezen a napon, ma leginkább csak a karácsonyfa leszedését tartják meg. Vízkeresztkor elsősorban a szenteltvizet áldotta meg a pap, de a népi hit a kréta és a tömjén megszentelését is ide kapcsolta. Az ajtók krétával való megírásával, a tömjén elégetésével és a vízzel hintéssel volt teljes a házak és a benne élők megszentelése. Az olasz gyerekekhez most érkezik ajándékaival Befana, az öreg jó boszorkány…

Még a téli napfordulóhoz kapcsolódik a vízkereszti lakomázások ünnepe.
Az ünnep rokonait megtaláljuk szerte a világon, a római Szaturnáliáktól egészen az angliai, németalföldi, francia babkirályválasztásig, valamint a Cibere vajda és Konc (vagy Bab) király viadaláig.

A KDG – laborban szívesen kapcsolódunk programjainkkal az évkör ünnepeihez - most online módon egy játékra hívjuk az érdeklődőket.

Vízkeresztkor egy kalácsba / tortába egy babszemet, manapság szép hőálló kis porcelánfigurát sütnek bele, s akinek a babszemet magába foglaló szelet jut, az a babkirály vagy babkirályné s az ő dolga, hogy uralkodótársat és egész udvartartást is válasszon magának.
E Babkirály a lakoma korlátlan hatalmú feje, rendelkezéseinek aznap mindenki engedelmeskedni tartozik az asztalnál.

A Babkirályválasztáshoz kapcsolódóan egy kvízzel jelentkezünk, amellyel egyben a játékosok attól függően, hogy meddig sikerült eljutniuk a feladatok megoldásában, a Babkirály udvartartásában elfoglalt helyüket is megtudják. A legkitartóbbak pedig egészen a trónig is eljuthatnak.

A feladatok között megtalálható majd a Babkirályválasztás mulatságának "forgatókönyve", a torta receptje - így, aki kedvet kap, rendezhet a családjában vagy (jelenleg a szűkebb) baráti körében hasonlót.

A kvíz az alábbi linken érhető el:   https://forms.gle/3DsrhL33L9zSFBKQ6

 
 

 

 

2021. január 06. Sinkó Andrea

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek