Kanizsai Dorottya Gimnázium

Hadisírgondozás a Jáki úti temetőben

Február 23-án a Vas Megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda segítségével, iskolatársaimmal célba vettük a Jáki úti temetőt, hogy rendbe tegyük az I. világháborús hadisírokat.

A 6. óra után indultunk el a temetőbe. Egy 20 perces, beszélgetéssel töltött séta után meg is érkeztünk. Mivel kissé korán értünk oda, a bejárat előtt vártunk 15 percet, de ez az idő sem veszett kárba, mert így volt időnk enni, inni és a korábbi tapasztalatokat megosztani egymással. Rövidesen megérkeztek a katonatisztek és bevezettek minket a temetőbe, ahol 2 perces séta után meg is érkeztünk a sírokhoz.

Akárcsak legutóbb, a földet szinte teljesen elfedték a levelek, de ez persze nem állított meg minket. Izgatottan álltunk neki a feladatnak a kölcsönvett gereblyék, vödrök és lapátok segítségével. A dolgunk csupán annyi volt, hogy a sírok körüli részen gereblyézzük össze a leveleket és a vödrök segítségével vigyük őket a kápolna melletti lerakóba. Szerencsére elegen voltunk ahhoz, hogy egy óra alatt végezzünk. Persze az az egy óra sem volt unalmas, mivel volt időnk beszélgetni és jobban megismerni egymást.

Miután visszavittük a szerszámokat, átadtuk a katonatiszteknek a közösségi szolgálatról szóló papírjainkat. Az urak kikísértek minket a temetőből, majd rövid búcsúzkodás után mindenki hazaindult.

Rengeteg élményt szereztünk és izgatottan várjuk a következő alkalmat, mert ez a munka nagyon jó csapatépítő program, illetve valóban a közt szolgáljuk vele. Az ott fekvő I. világháborúban elhunyt katonák értünk haltak meg, és ezért minden tiszteletet megérdemelnek. Fantasztikus érzés viszonozni nekik értünk hozott áldozataikat.

 

2023. március 03. Vámosi Ágnes 9.B

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek