Kanizsai Dorottya Gimnázium

Bakonyi Dorottya lovasbemutatója

Iskolánkba sok tehetséges diák jár. De sokukról nem is tudjuk, miben tehetségesek. Bakonyi Dorottya 7 éve foglalkozik lovaglással, lovakkal. Sokáig sport lovas volt, majd 3 évvel ezelőtt egy hatalmas változás következett be életében. Három évvel ezelőtt lett társa Milla, aki akkor eléggé rossz közegből érkezett hozzá. Dorottya ekkoriban kezdet el érdeklődni a szabadidomítás után. Ez a lovak természetes kommunikációját felhasználó idomítási módszer. Iskolatársunk nem vállalt egyszerű feladatot: minden nap sok időt tölt a lovardában és foglalkozik akár több lóval is egyszerre.

Dorottya elmondta: fontos hogy együtt, szinkronban tudjanak működni, nagyon nehéz megtalálni a kis középutat ló és lovasa közt.
A szabadidomítás során a ló - bizonyos tekintetben - lónak tekinti társát. Bár nehéz lehet elképzelni, de Dorottya - ha szükséges - ugyanúgy eltolja az 500 kilogrammos Millát, mint fajtársai egyes feladatok vagy játék során. Bár ez egyszerűnek tűnik, korán sem mindegy, hogyan tesszük ezt. Milla bizalmatlan az idegenekkel, Dorottyára is csak idővel tudott lovasként tekinteni, és nem munka árán fajtársnak. A fiatal lovas elmondta: „ …azt próbáljuk elérni, hogy lóként nézzen ránk, és lóként viselkedünk.”

Többet megtudhatnak a róluk a következő videonkból:
 

 
 


Kovács Kristóf Máté 9.A  |  Czirók Dániel 9.B

 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek