Kanizsai Dorottya Gimnázium

Darts diákolimpián jártunk

2018. után idén is megrendezésre került a Területi Darts Diákolimpia itt Szombathelyen, a Bercsényi Miklós Általános Iskolában a Szombathelyi Darts Club Sport Egyesület közreműködésével.

Majdnem négy éve foglalkozok komolyabb szinten a sporttal és két éve rendszeresen játszom is, ezért nem volt kérdés hogy nevezzek a versenyre.

Iskolánkat Petres Ivett 11.C osztályos tanulóval képviseltük az elmúlt hétvégén. Mindketten az V-VI. korcsoport kategóriájában játszottunk, külön fiúk és külön lányok. Szerintem mindenki nevében elmondhatom, hogy remek volt a hangulat és jól éreztük magunkat. Ivett a kategóriájában ezüstérmet szerzett.

Egy újabb szenzációs élménnyel és tapasztalatokkal gazdagodtunk. Reméljük, egyre többen szeretik meg ezt a szép sportot, ragadnak nyilat, és kiálthatják, hogy száááááznyolcvaaan.

Köszönjük Baumgartner Eszter tanárnőnek, hogy elkísért minket!


Kovács Kornél P. 11.B

2019. március 13.
A darts egy angol eredetű játék-sport, melyet kis nyilakkal játszanak, és azokat dobják egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. A játék célja a minél nagyobb összegű pont elérése (maximálisan 180). A játékosok felváltva dobnak körönként 3-3 nyilat és a dobás értékét az egyes nyilak által eltalált szektor száma adja meg. Az nyer, aki az előre meghatározott számú szettet vagy leget nyeri. Általában pubokban és kocsmákban játsszák, de a legnagyobb versenyek az Egyesült Királyságban, Hollandiában és az Egyesült Államokban működnek. Hivatalosan 2001-ben nyilvánították sporttá.

Ezen belül két szakágat különböztethetünk meg, függően a tábla és a nyilak anyagától. Van a soft darts, amikor a játékosok automata táblára játszanak műanyag nyíllal és van a steel darts (amelyet csak simán a darts szóval azonosítunk), amikor fémhegyű nyíllal szizál táblára dobnak. Ez utóbbi a nemzetközi versenyeken és a világbajnokságon is használt forma. A 19. század végén alakultak az első komoly szervezetek és robbanásszerűen terjedt el világszerte, köztük Európa számos országában is.

A legrangosabb versenyek szervezője az 1992-ben alakult PDC (Professional Darts Corporation), amelyeken a világ legjobb játékosai vesznek részt. A játék szabályai: A dobó a táblától 237 cm-re kell, hogy álljon. A tábla középpontjának magassága a talajtól mérve 173 cm-re van. Dobás közben mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell maradnia. Az eldobott nyilat, ha az nem érte volna el a táblát, akkor sem lehet újból eldobni. Pontnak csak a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít.

 
 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek