Kanizsai Dorottya Gimnázium

A mai élet veszélyei

A Kanizsai Dorottya Gimnázium mindig is híres volt arról, hogy az életre nevel, hogy messze túlmutat a tananyag száraz közlésén és megkövetelésén. Mai világunkban ennek talán még nagyobb a jelentősége, hisz számtalan veszély fenyegeti a fiatalokat.

Új kezdeményezésként az idei tanévtől a diákok rendszeresen találkoznak Németh Zsolt alezredessel, aki ezekre a veszélyekre hívja fel a tanulók figyelmét, illetve megtanítja, hogy lehet okosan navigálni az életben. Legutóbb a 9. KNY osztályban járt, ahol az Internet került terítékre. Jó hangulatú foglalkozás volt, hisz az alezredes úr nagyon ért az ifjúság nyelvén.

Az Internet veszélyei kapcsán személyes adataink és jogaink védelméről beszélt. Bemutatkozását követően egy hasonlattal indított:
"Az emberek többsége úgy viszonyul a mai világhoz, mint az informatikai eszközökhöz; kezelni tudja, de arról sejtése sincs, hogyan működik.”

Elmesélte, hogy éppúgy lehetünk elkövetők is, mint áldozatok. Könnyen elkövethetünk jogsértést, ha például engedély nélkül képet teszünk fel valakiről a facebookra, ha más szellemi termékét sajátunkként tüntetjük fel, ha valakiről megalapozatlanul nyilvánítunk véleményt.

De áldozattá is válhatunk, ha magunkról és otthonunkról meggondolatlanul képeket osztunk meg.

Remek körítéssel, helyenként poénosan, de nagy fegyelemmel és komolysággal ismertetett meg minket a mai világ leggyakoribb veszélyeivel. Az ORFK által készített kisfilmeket is megtekintettük, amely mindenkit elgondolkodtatott. Más volt így hallani ezekről a dolgokról, olyan embertől, aki a gyakorlatban is megtapasztalta a veszélyeket és tisztában van a törvényi háttérrel is.

Hamarosan újra találkozunk, amikor is tanácsokat kapunk ahhoz, hogyan lehet okosan, biztonságosan szórakozni.
 
 
2016.11.22 Kulcsár Bálint 9. KNY


 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek