Kanizsai Dorottya Gimnázium

Bálint-napi Labor Party - 2016 !

Amikor a ’80-as évek végén kezembe kerültek Stephen King könyvei, irigykedve olvastam az amerikai diákság bulijairól – ünnepeiről. Az Ezüst pisztolygolyók februári történetében találkoztam tán először a Valentin – nappal és az ekkor küldendő képeslapokkal. Aztán szép lassan begyűrűzött hozzánk is a február 14-i ünnep. Lehet szeretni, lehet nem szeretni…, akkor is itt van már velünk.

Viszont nem hagyott békén a gondolat: nem lehet, hogy ennek az ünnepnek nincsen magyar megfelelője!  Így aztán eljutottam a néprajzosok nyomán Madaras Bálinthoz, a Tavaszi szél vizet áraszt további verssoraihoz és persze Balassi imádott hölgyeihez…

A KDG – laborban 2016 tavaszán ismét megrendeztük a Bálint napi labor - partit. És mintha visszacsöppentem volna diákkoromba, mert Szentgyörgyváriné Kovács Éva tanárnő azokról a népszokásokról beszélt, amelyekre egykor Dömötör Tekla könyveiben rátaláltam…
  • … Mindszenti hagyomány: akár van hó, akár nincs hó, csíkot söprenek – utat vágnak az ég madarainak. Ide aztán mindenféle gabonaszemet, aszalt gyümölcsöt szórnak ki.
  • Hangony népe úgy véli, hogy Bálint napján jön vissza a vadgalamb. Ez már a tavaszt jelzi.
  • Szil faluban pedig azt mondogatják: Bálint a verebek védőszentje, mert már nekik is kezd az időjárás kedvezni.
  • A horvát néphit szerint a madarak ezen a napon tartják a menyegzőjüket.
  • Ehhez az ünnephez is számos babona tartozik, melyek legtöbbje fiatal lányoknak adott hajdan segítséget ahhoz, hogyan találják, hódítsák és tartsák meg életük remélt párját. Úgy tartották, ha valamelyik leány madárral álmodik, az hamarosan férjhez fog menni. 
Kovacsics Bernadett tanárnő kísérlete emelt ki a nosztalgiázásból: elmagyarázta, hogy miért is van az, hogy az illatok alapján választunk ideális társat! Megtudhattuk, milyen hatása van a bőrünk „illatának”, illetve hogyan befolyásolják a természetes feromonok a mesterséges parfümök illatát.

Bemutatta a parfümgyártás alapjait, kémiai eljárásait és ízelítőt kaptunk az illóolajjal (citrom) illatosított testápoló készítéséből. Egy adagot mindenki elkészíthetett és azt haza is vihette.

Íme a recept:
    - citrom héját lehámozzuk
    - beáztatjuk olajba
    - leszűrjük
    - felolvasztott kókuszzsírhoz adjuk
   - a keveréket kiöntjük formába, majd hűtjük

Amíg a szappan megfagyott a hűtőben, addig csíkokat vágtunk és szíveket formáztunk, hiszen dekoráció is kell a Bálint napi partihoz!

Anno egyszer, február 14-én – jobb híján – kaptam egy bőrkesztyűből spontán formázott „bőrszagú kesztyűviráguszt”. Sokáig azt hittem, ezt nem lehet „űberelni”… De Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő tudta!  A labor – foglalkozás után elkészítette a laborban bemutatott szőttes – szívek „non plus ultráját”!  Köszönet érte!  Mellékeljük a mintát!  Lehet otthon próbálkozni!

És amíg a szív – fűzéssel foglalatoskodtok, ajánlom meghallgatásra Havasi Balázs muzsikáját! Jó szórakozást kívánok !

Sinkó Andrea  
 

 
 

 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek