Kanizsai Dorottya Gimnázium

Hadisírgondozás az őszi temetőben

A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban lassan már hagyománnyá válik a hadisírok gondozása. Rohanó világunkban meg kell állnunk néha egy-egy pillanatra, hogy a múltra emlékezzünk, azokra, akik számunkra lehetővé tették a jelent.

A 10. B osztálynak valamennyi tanulója vett már részt ilyen programon. És, hogy miért ilyen népszerű ez a munka? Igen, kapnak érte közösségi munkaórát. De ellentétben sok más hasonló lehetőséggel, ez a munka valóban arról szól, amiért kitalálták. A közösségért, a hazáért, értünk valamennyiünkért dolgoznak a diákok, és közben még jól is érzik magukat, amiről így számolt be Sajgó Béla 10. B osztályos tanuló:

Október 19.-én három osztálytársammal hadisírgondozáson vettünk részt. Nekem ez volt a második alkalom, de volt olyan, aki már negyedszer ragadott szerszámot, hisz korábban jó élményeket szereztünk.

A 6. óra után megvártuk a velünk tartó kilencedikeseket és tizedikeseket, majd közösen elindultunk a Jáki úti temetőbe. Ott három katonatiszt és a temető gondnoka várt ránk. Bevezettek minket a temetőbe és közben kaptunk egy kis tájékoztatást az ott található sírokról, és műemlékekről. Megtudtuk, hogy az ott eltemetett katonáknak nemcsak a sírja található a temetőben, hanem valóban ide temették el őket. Magyarokon kívül szovjet, olasz és német katonák is nyugszanak a parcellában. Több műemlék is található a temetőben, amelyek közül a legkülönlegesebb az 1956-os forradalom emlékére készített tábla, amelyet egy igazi harckocsi lőtt át.

Ezek után elkezdődött a munka. A kápolna környékén, illetve a hátsó kapu előtti területen kellett összegereblyézni és elvinni a leveleket. Két csapatra oszlottunk, ezért egy óra alatt könnyedén végeztünk a munkával. Közben nagyon jókat beszélgettünk és nevettünk. Visszaraktuk a kölcsön kapott szerszámokat a helyükre, majd leadtuk a közösségi munkáról szóló papírjainkat és hazaindultunk.

Lelkesen várjuk a következő ilyen alkalmat, ugyanis nagyon jó csapatépítő program.

 

2022. október 25. Sajgó Béla 10. B

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek