Kanizsai Dorottya Gimnázium

Rendhagyó osztályfőnöki óra a 10. B osztályban

Kedd reggel, az első órában a még félig alvó osztályt a Tanárnő érkezése ébresztette fel. Egy vendéget is hozott magával, ugyanis egy újabb érdekes, rendhagyó osztályfőnöki órán vehettünk részt.

Az óránkat Dévényi György főhadnagy tartotta. Már tartott nekünk egyszer előadást, illetve szervezett programokat is, (hadisírgondozás, katonai testnevelésóra), így egyáltalán nem volt ismeretlen számunkra.

Először arról kérdezett, mennyire foglalkoztat minket a szomszédunkban fennálló háborús helyzet, hogy tudjuk-e miért törhetett ki a háború. Válaszainkat követően, az ő álláspontjába is beavatott bennünket ezzel kapcsolatban. Szóba került az Ukrán-Orosz háború menete, kitörésének okai gazdasági és politikai szempontból is, valamint a háború következményei és Magyarországra való hatása is. (A hirtelen megjelent rengeteg menekült, az árak emelkedése, illetve az ebből fakadó áruhiány. Tudniillik ugyanis, hogy Ukrajna az egyik legnagyobb gabonaexportőr, Oroszország pedig a gázt, és a kőolajat biztosítja sok országnak.) Beszélt arról is, hogy csak megbízható forrásból tájékozódjunk, mert rengeteg a kitaláció.

Magyarországon jelenleg veszélyhelyzet van kinyilvánítva, ami abban az estben lép érvénybe (a három jogrend közül), ha egy szomszédos országban háború dúl, mint most is. A sorkatonaság, bár nem kötelező nálunk, de ha úgy van, és a szükség úgy kívánja, bármikor újra bevezethetik. Ettől függetlenül egyre több a tartalékos/önkéntes katona; nők és férfiak egyaránt. Tényleges szolgálati időtartamuk nekik 3 éven belül, összesen 6 hónap lehet. Amennyiben nem hívják be őket, civil munkahelyeken dolgoznak, ezzel is könnyítve a hivatásosok terheit. A kiképzés mellett havi nettó 260.000 Forint körül is kereshetnek.

Nyaranta, elsősorban júliusban a diákok jelentkezése is megugrik, hiszen a pénz mellett, egyenruhát és ételt is kapnak napközben. Ha már a diákoknál tartunk, a Mészáros Lázár ösztöndíj keretében a Magyar Honvédség állja (az erre kijelölt felsőoktatási intézményekben) a fiatalok tanulmányainak költségeit, amennyiben ők, a Honvédséggel létesített szerződéses szolgálati viszonyt, legalább az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig fenntartják. Emellett, ha csak a pontokért jelentkeznénk hozzájuk, mindenféle jövőbeni kötelezettség nélkül, az is megoldható. Az alapképzéssel 16-ot, viszont egy ledolgozott félév után ennek a dupláját, azaz 32-t kaphatunk a felsőoktatási felvételihez, a fizetés mellett. Ami nagyon sokat segíthet, ha következő évben próbálnánk jelentkezni.

Az óra végéhez közeledve még egy kevés önvédelmi felvilágosítást is kaptunk. Szerintem az egész osztály nevében kijelenthetem, hogy nagyon sok új, és hasznos információval lettünk gazdagabbak. És ezúton is szeretnénk megköszönni Dévényi György főhadnagy úrnak az előadást, illetve Enikő néninek a szervezést!


 

2022. november 24. Hosszú Boglárka, Kenesei Mózes 10. B                                

 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek