Kanizsai Dorottya Gimnázium

Rendhagyó történelem óra a Savaria Legio otthonában

Ahogy korábban már írtuk, a Kanizsai az a gimi, ahol mindig történik valami! De legalábbis a kanizsaisokkal!

Legutóbb egy rendhagyó történelem órán vettek részt a gimnázium 13. K osztályos tanulói. Ők azok, akik angol nyelven tanulják a történelmet, s e tanév végén tesznek érettségi vizsgát, első fecskeként a két tanítás nyelvű tagozaton.

Izgalmas foglalkozáson vehettek részt a tanulók az Aréna utcában, a Savaria Legio otthonában. Sosztarits Ottó régész, muzeológus beszélt a római légiók fegyverzetéről, harcmodoráról, életviteléről, a római kor eredményeiről és máig tartó hatásáról.

Lehetőség nyílt arra is, hogy a fiúk kipróbálják, mekkora súlyt kellett cipelnie egy római katonának. Olyan részleteket tudhattunk meg, amelyek teljesen más megvilágításba helyezik a római hadviselést és a kultúrát is.

Sosztarits Ottó ért a fiatalok nyelvén, tudja, mi kelti fel érdeklődésüket. A tanulók szinte áhítattal hallgatták az előadást. Még az Erdélyből származó medve trófeás öltözéket is felpróbálhatták.

A történész lerántotta a leplet a számok misztikájáról, hisz abban a korban lehetetlen volt egy százezres sereg logisztikája és ellátása. Felhívta a figyelmet arra, hogy fenntartásokkal kezeljük ezeket a számadatokat.

Az óra végén Fullár Balázs, az iskola történelem szakos tanára elmondta, nagyon jól be tudják építeni ezeket a múzeumi órákat az oktatásba, hisz az érdeklődés felkeltése mellett nagyon fontos annak ébren tartása is. Márpedig, ha a gyerek nem csak láthatja, hanem tapinthatja is a múltat, belebújhat hősei bőrébe, érezheti, amit ők éreztek, akkor az érdeklődés fennmarad.

Gombos Máté, aki magára ölthette egy római katona felszerelését, úgy nyilatkozott, régi álma vált valóra, mert mindig is kíváncsi volt, milyen is, ha az ember 30 kg-ot hord a testén. Most, hogy megtapasztalta, még jobban tiszteli a római légiósokat.A római taktika és stratégia eddig is lenyűgözte, de most, a személyes élmény révén még inkább érdekli ez a kor.

Örültünk a lehetőségnek, hisz ez az óra szervesen illeszkedett a diákkarnevál, a Savaria karnevál és a római témára felfűzött gólyaavató által fémjelzett programsorozatba.

Csak remélni tudjuk, hogy egyre több lehetőség nyílik a történelem autentikus oktatására. Ha ez így lenne, újra érdekessé válna a múlt, s élvezetessé egy-egy óra!
 
LVE 
 
 

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek