Kanizsai Dorottya Gimnázium

Rendkívüli osztályfőnöki óra a 9. B osztályban

2021. október 8-án Kovács Tibor zászlós járt nálunk. Ő, és néhány társa felelősek a megyében többek között a toborzásért. Látogatásának fő célja nálunk is a katonatoborzás, és az ezzel kapcsolatos információk továbbadása, ismertetése volt. Nagyon sok érdekes dolgot mondott a témával kapcsolatban.

A számunkra jelenleg legfontosabb információ az volt, hogy rendszeresen programokat szerveznek középiskolásoknak az 50 órás közösségi szolgálat mielőbbi teljesítése érdekében. Ilyen lehetőség például a hadisír gondozás. Október 18-án a mi osztályunk is részt vesz egy ilyen programon. Mindenszentek előtt körülbelül 1000 gyertyát gyújtanak az elesett katonák emlékére, erre a megemlékezésre is szeretettel várnak segítőket és résztvevőket egyaránt.

Azoknak, akiket a katonaság komolyan érdekel, több továbbtanulási, képzési lehetőség is rendelkezésére áll. Ám a Közszolgálati Egyetemre, és bármilyen katonai, vagy honvédelmi iskolába bejutni nem egyszerű, hisz elég kemény feltételeknek kell megfelelni. Többek között:
 

•    18-23 éves kor,
•    érettségi,
•    középfokú komplex nyelvvizsga, elsősorban angol nyelvből
•    25 életév alatt: (kortól függően változnak az arányok)
•    minimum 3200 m futás
•    50 felülés
•    50 fekvőtámasz

(lánoyknak minimálisan, de kevesebb a fizikai erőnlét kötelező határa)


A jelentkezés önkéntes, de szigorú alkalmassági vizsgálaton kell átesni. Megfelelő fizikai erőnlétre van szükség, figyelembe veszik a magasságot, testsúlyt, gerincoszlopot, vérnyomást, szem erősségét, régi sérüléseket, stb.. Az általános iskola elvégzése után is van már lehetőség kadétképzésre jelentkezni, de ez jelenleg csak Debrecenben érhető el az országban. Szombathelyen a Deák Ferenc utca 76. alatt van lehetőség jelentkezni rá.
 

Az egyetemi képzés keretében különböző szakirányokra lehet jelentkezni, mint például logisztika, pénzügy, hivatásos sofőr. Minden 1 éves képzés után minimum 1 évet kell szolgálnia mindenkinek.

A katonai szolgálatért járó havi munkabér mértéke függ az elvégzett iskolától, beosztástól, vagy akár a szolgálat teljesítésének helyétől is. A különböző jellegű szolgálatoknak különböző feltételei is lehetnek, például azok a katonák, akik a koronát őrzik, vagy a díszezredben vannak, kizárólag férfiak lehetnek, és legalább 183 centiméter magasnak kell lenniük.

A honvédséghez jelentkezők között viszont manapság a nők vannak többségben.
A jelentkezés feltételeiről a honvédség honlapján (www.iranyasereg.hu) található tájékoztatókból, videókból lehet több, pontos információt megtudni.
Érvénybe lépett az a kormányrendelet módosítás, amely szerint a felsőoktatásba jelentkező diák plusz pontokra jogosult a felvételi eljárás során, ha önkéntes tartalékos katonaként szolgálatot vállal a honvédségnél. Erről itt lehet olvasni.

A honvédség tagjának lenni nagyon megtisztelő feladat. Áldozatos és veszélyes munkájukat az állam kedvezményekkel igyekszik meghálálni (pl.: ingyenes vagy kedvezményes orvoslás, ruházat, wellness, utazás, nyaralás stb.). Egyesek még szolgálati lakást is kaphatnak. A továbbképzéseket, tanfolyamokat is támogatja a honvédség, legyen szó akár idegen nyelv tanulásáról, vagy jogosítvány megszerzéséről.

Van konditermük, ahol napi 1 órát kötelező sporttal tölteni a munkaidőbe építve. Állandóan kitűnő fizikai és pszichikai állapotban kell lenni. Bármikor hívhatják, a katonának készen kell állnia, akár 6 hónapra is kirendelhetik a világ bármely részére. Erre a hivatali eskü kötelezi, amit munkába állásakor tett.

Lehet jelentkezni állandó munkavégzésre, vagy tartalékos állományba is (pl. a már dolgozók vagy még tanulók jelentkeznek erre a lehetőségre). Időszakos munka vagy irodai munka is előfordulhat.

Nekem nagyon tetszett ez az óra, hisz már elég régóta érdekel ez a téma.


 
2021. október 16. Szalai Dóra 9.b

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek