Kanizsai Dorottya Gimnázium

la BOR day a KDG természettudományi laborjában

Ha ősz, akkor szüret, akkor bor.
Ha ősz, akkor iskola, akkor labor.
Ha ősz, akkor november 10 és akkor Öveges professzor úr születésnapja,
ergo: akkor la BOR day.

Egy viccesnek tűnő ötlet valósult meg november 10-én, kedden délután a laborban.  Mi más lehetett volna Márton nap előtt a téma, mint a bor, hiszen mindenki tudja, Márton az újbor bírája.

De ne siessünk a dolgok elébe, hiszen ahhoz, hogy az újbor a hordóba kerüljön, előbb kell néhány jó kis szőlőtermő vidék. Ecker Éva tanárnő a diákok memóriáját is próbára tette, amikor németül visszakérdezte a híres magyar borfajtákat.

Szentgyörgyváriné Kovács Éva tanárnő kutatásaiból többek között megtudhattuk, hogy Sylvester János oly korban élt, amikor februárban is szüretelhették az aszút – így nem csoda, ha február megkapta az aszú hava elnevezést az évben.

Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő arra tanította meg a hallgatóságot, hogy a mustot illetve a bort hogyan kell fokolni. Megtudtuk, hogy mit jelent, mikor a borosgazdák annak örülnek, ha 20 fokos a must…

Sinkó Andrea tanárnő aztán elmesélte, hogy a palackba került nemes nedűt nemcsak a francia szerzetesek zárták le parafadugóval, hanem a paratölgy kérge az amforák lezárásánál már az ókorban használt anyag volt.
A parafadugó pedig hűségesen ragaszkodik az üvegpohár falához mindaddig, míg csordultig nem töltik a poharat.

A vörösbor felnőttekre (!) gyakorolt jótékony hatásáról eddig is tudtunk, de most Kovacsics Bernadett tanárnő el is magyarázta, hogy mi az oka. Így, aki jól figyelt, akár 11 évvel megnövelheti éveinek számát!

A foglalkozást kis kóstoló zárta: ittuk a szőlőlét és ropogtattuk a szőlős csokit és a csokis mazsolát.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a programot tavasszal megismételjük az iskola felnőtt dolgozói részére is!

Kérjük tekintsék meg a foglalkozáson készült további képeinket Galériánkban vagy kattintsanak a fenti képekre !
 
Sinkó Andrea  

Diákélet

Eseménynaptár

Hasznos linkek