Kanizsai Dorottya Gimnázium

Iskolaválasztás előtt

Az idő gyorsan szalad, hamarosan dönteniük kell a nyolcadikosoknak.
Ilyenkor minden információ fontos. Mérlegelni kell, mi alapján válasszuk ki, melyik iskola a legmegfelelőbb gyermekünk számára. Van, aki megnézi, mit mutatnak a statisztikák. De óvatosan kell bánni a számszerű adatokkal! Ami az egyik embernek jó, az nem biztos, hogy a másiknak is az!

Véleményem szerint a legfontosabb tényező, hogy kikkel lesz együtt négy, vagy öt évig a gyerek. Mindenki tudja, hogy ebben az életkorban meghatározó a társak véleménye, ami pozitív és negatív irányban is befolyásolhat. A Kanizsai Dorottya Gimnázium, ahogy mondani szoktuk, a béke szigete. Nem véletlen az, hogy bátran elvisszük tanulóinkat hosszabb külföldi kirándulásokra is, hisz nem kell attól félnünk, hogy viselkedésükkel tönkre teszik a programot. Érdeklődőek és együttműködőek.

Tanáraink jól felkészültek. Divatos dolog a tanárt kritizálni, az esetleges eredménytelenségért hibáztatni, de mindenki járt iskolába, és tudja, hogy az esetek túlnyomó többségében kettőn áll a vásár. Mi valamennyien a gyerekekért dolgozunk. Ahány ember, annyi stílus, annyi módszer, de a cél azonos. Aki együttműködik, eredményes lesz. Iskolánk egyik nagy erénye a jó tanár-diák kapcsolat. Megszólíthatóak vagyunk, tanulóink bármikor megkereshetnek bennünket ügyes-bajos dolgaikkal, és ezt meg is teszik. Szívesen segítünk, amiben csak tudunk.
 


Tehát, ha hozzánk jön a gyerek, jó emberekkel lesz körülvéve. De mi van a többi szemponttal? Például az eredményességgel? Minden ember más. Van, akit motivál, ha csupa hasonló képességű, hasonló cél felé törekvő társsal van körülvéve, de van, akit visszavet, ha az általános iskolában megszokott pozíciója megváltozik. Ott kiemelkedett az osztályból, az új közösségben viszont a középmezőnyben lesz. Nem mindenki bírja a versenyistállókat. Tanulni pedig bárhol lehet, ha az ember akar! Ahogy a Tea és Tudomány programunk is mutatja, számtalan sikeres ember kezdte nálunk a pályafutását. Egy nyugodt, stresszmentes légkörben a tanulás is jobban megy! Főleg, ha ehhez a tanár is megad minden támogatást, személyre szabottan. Ha kell bíztat, ha kell dorgál.

No, de az iskola, a diákévek nem csak a biflázásról szólnak! Mit kínálunk diákjainknak a tananyagon kívül?
Számtalan lehetőséget! Lapozgassanak honlapunkon! Lehet sportolni, képzőművészetet tanulni, énekelni. Támogatjuk a tehetséges tanulókat. Kiállítások, fellépések és versenyek szervezésével módot adunk arra, hogy másoknak is megmutassák, amit tudnak.

A Diákönkormányzat aktívan működik iskolánkban. A gólyaavatótól a szalagavatóig, a Mikulástól a diáknapig, a karácsonyi díszítőversenytől a sportversenyekig rengeteg programot kínál és támogat. A diákparlament megszervezésével még a demokrácia tanulására is van lehetőség.

És a már említett kirándulások. Minden évben több csoporttal pályázunk a Határtalanul programban. Olyan helyekre visszük el tanulóinkat, ahová talán soha nem jutnának el. A határon túli magyar területeken olyan impulzusokat kapnak, amelyek nagymértékben hozzájárulnak személyiségük fejlődéséhez. Megtanulják értékelni, amijük van. Jártunk már Kárpátalján, a Délvidéken, Szlovéniában, Szlovákiában és természetesen a Partiumban és Erdélyben is. Aki szeretne, részt vehet a programban.
 

De más krándulásokat is szervezünk, kül- és belföldön egyaránt. Fő célpontjaink Anglia, Skócia, Németország, de jártunk már Olaszországban és Franciaországban is. Belföldön is kirándulunk, változatos céllal. Színház- és múzeumlátogatás, tudományos előadások, de kalandparkok, evezés és fürdés is részei egy-egy útnak. Ilyen programokra helyben is visszük a gyerekeket.

Arra törekszünk, hogy, amit az életről tudni kell, azt autentikus emberektől tudják meg, ezért a különböző témákhoz külső előadókat, szakembereket hívunk, amikor csak tehetjük. Tájékozódjanak erről honlapunkon!

Kiemelt célunk a pályaválasztás segítése. Korábbi diákjaink, akik már egyetemisták, rendszeresen visszajönnek és információval látják el a választás előtt állókat. Ellátogatunk különböző munkahelyekre, hogy tanulóink élőben is láthassák, mit is kell csinálnia egy mérnöknek, egy jogásznak, vagy éppen egy gondozónak. Minden évben megszervezzük a pályaorientációs projektnapot. A kötelező közösségi munkaórák megszerzéséhez is támogatást nyújtunk, változatos helyszínek ajánlásával.

Láthatják, törődünk a ránk bízott gyerekekkel.Persze nem vagyunk hibátlanok, de emberek vagyunk!

Számunkra a legfontosabb:
 
- hogy tanulóink személyisége egészségesen fejlődjön,
- hogy a gyakorlatban hasznosítható ismereteket szerezzenek,
- hogy felkészítsük őket a nagybetűs életre,
- hogy tudásunk legjavát átadjuk,
- hogy minél többet megismerjenek a világból,
- hogy megtanulják megfogalmazni és kifejteni véleményüket,
- hogy tudjanak érvelni az igazuk mellett,
- hogy egy egészséges értékrendjük alakuljon ki,
- hogy megtanuljanak különbséget tenni jó és rossz között,
- hogy az anyanyelvük mellett idegen nyelveken is bátran kommunikáljanak,
- hogy szert tegyenek a logikus gondolkodás képességére,
- hogy megszerezzék az önálló tanulás képességét,
- hogy mindenki megtalálja, miben a legjobb,
- hogy egészségesen éljenek,
- hogy biztosítsuk számukra a tanuláshoz szükséges nyugodt légkört,
- hogy mindenki megkapja azt a támogatást, amire szüksége van.

 
 
2019. december 06. Lovassné Vass Enikő

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek