Kanizsai Dorottya Gimnázium

A KDG lett Szombathely első Ökogimnáziuma

A fenntarthatósági szempontok évek óta részei a gimnázium mindennapi életének. Sokan azt gondolják, ez kizárólagosan a természettudományokat érinti. Az oktató és nevelő munkában a többi tantárgy is alkalmazza ezen szempontokat úgy, hogy talán nem is tudja, hogy hozzájárul a fenntarthatóság fejlődéséhez.

A biológia és a testnevelés az egészséges életmód megőrzésének színtere. A környezeti nevelés a földrajz, biológia, kémia, fizika feladata. A kulturális örökségek megőrzésében, népszerűsítésében a magyar, ének, rajz munkálkodik. A történelemi értékek, hagyományok a történelem órákon, míg az idegen nyelvek mint nyelvi eszköz bármely témába bekapcsolódhat.

Ezek mellett a Természettudományos Labor a partner iskolák befogadásával biztosítja nem csak az egészség és a környezet megóvásának lehetőségeit kísérletezés keretein belül, hanem lehetővé teszi az intézmények közötti kapcsolattartást is. Délutáni foglalkozások, labor órák hozzájárulnak az iskola ökológiai környezetének megismeréséhez.

Évek óta működik a szelektív hulladékgyűjtés, rendelkezik az iskola használt elemgyűjtő ládával és fedett biciklitárolóval. Az elmúlt években lehetőség adódott több belső felújításra illetve ablak cserére. Ezen és számos egyéb szempontok tették lehetővé, hogy a Gimnázium a 2016. szeptember 30-ig beadható Ökoiskola pályázaton sikeresen szerepelt.

A KDG a szombathelyi gimnáziumok között elsőként vehette át az Ökoiskola címet Budapesten 2016. december 10-én, amelynek eredményeként 2017. január 1-től, mint Ökogimnázium működhet három éven keresztül.
 

Terveink között szerepel ebben az évben a gimnázium szomszédságában lévő Gayer park „örökbefogadása”, fenntarthatósági témahét megtartása, valamint a partner öko általános iskolák számára vetélkedő szervezése.

Az ez évi vállalásaink megvalósításhoz Sinkó Andrea tanárnő által megírt 750.000 Ft értékű pályázat eszközei teremtenék meg a lehetőséget. Az iskola mikroklímáját illetve a Gayer parkot ezen eszközök segítségével lehetne a tanórákon, foglalkozásokon elemezni. Sikeres pályázat segítségével megvásárolt Meteorológiai állomás adatait, az új pályázaton nyert szenzorok által biztosított mérések tennék teljessé.

 
2016.12.19.
Frissítve: 2016.01.03.
Kovacsics Bernadett
Videó: Szombathelyi TV


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek