Kanizsai Dorottya Gimnázium

Csak a derű óráit számolják

S ha már egyszer elérkezett a vakáció, akkor ténylegesen a derű óráit kell számolgatni!
A Kanizsai diákjaival az iskola előtti parkban egy különleges humán, ún. analemmatikus napórát szerkesztettünk az aszfaltra, amelyet minden arra járó kipróbálhat mindaddig, míg a krétarajzot el nem mossa az eső… Egy elipszis mentén kerültek felírásra az órák és mindig az adott hónapválasztó mezőbe belelépvea postos időt mutatja meg az árnyékunk ! laugh cool wink

Bár vége van már a tanévnek, néhány diák a labor tanárainak vezetésével megismételte ezt a mérést a nyári napforduló, alkalmából, 2016. június 21-én.

Amikor Eratosztenész elvégezte számításait, a sikerhez nagyban hozzájárult, hogy Sziéna és Alexandria közel azonos földrajzi hosszúságon található, illetve hogy karaván-utazók becslései alapján ismerte a két hely valódi távolságát. Ha mi is az ő megfontolásait követnénk, csak olyan iskolák vehetnének részt az idei kísérletben, melyek azonos hosszúságon vannak. Mi azonban azt szeretnénk, ha minden iskola részt vehetne. Hogyan lehetséges ez?

Számunkra csak az érdekes, hogy megtudjuk a mi iskolánk és a fiktív, a Ráktérítőn elhelyezkedő  partneriskola távolságát észak-déli irányban, azaz a két hely földrajzi szélesség-különbségét.

Használjunk egy térképet ehhez! Olvassuk le egy térképről a két iskola földrajzi szélességét: 47° 13’. és 23° 26’. Esetben az esetben tehát  csak e két szélességi kör távolsága kell; legyen ez D kilométer, amit a térkép távolságskáláját felhasználva számítsunk ki. (A földrajzi szélességeket természetesen egy GPS-vevővel is meghatározhatjuk.)

Elvégezve az összes számítást magunk is meg fogunk lepődni, hogy mennyire pontos eredményt kapunk majd !

A Nap látszólagos mozgása elnevezésű eszköz  beszerzésének lehetőségért köszönet illeti az alábbi szervezeteket: EMMI; EMET; Almus Pater
 

Sinkó Andrea

 
Számítások
A rúd árnyékának mérésével kiszámoltuk a Nap által vetett árnyékok hajlásszögét (α).
α =a  mért hajlásszög a szombathelyi  iskolában
β = 0° a Ráktérítőn 06.21-én délben
D = Szombathely szélességi körének távolsága a ráktérítőtől kilométerben
C = a Föld(gömb) kerülete
α = 22,52° ;  D= 2540 km ; D/C = (α)/360 ; 2540/ C = 22,5/360
Fejezzük ki C-t!
C= 40 640 (km) = 2 *3,14 * R
R = 6471,3 km ( 1,6 % -os hiba! :)  )
 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek