Kanizsai Dorottya Gimnázium

Egy magyar ember hétköznapja a Magyar Tudomány Ünnepén

A hírekben olvasta, hogy november 3-a a Magyar Tudomány Ünnepe. Széchényi István tiszteletére és emlékére döntöttek így a Magyar Tudományos Akadémián, valamint olvasta azt is, hogy a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban november 7-én kiállítás nyílt a Csodák Folyosóján a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából és laborfoglalkozást tartottak délután, ahol kísérletek segítségével idézték fel néhány magyar találmány születését, és útját a világsikerig.
 

 


 
   
Szólt még egy hír egy távol-keleti földrengésről is, de a hírolvasó büszkén közölte, egy felhőkarcoló sem dőlt össze! (GERGELY PÉTER – FÖLDRENGÉSBIZTOS ÉPÜLETEK)

Reggelire a vajas kenyér mellé paprikát szeletelt (SZENTGYÖRGYI ALBERT – C – VITAMIN); majd a bágyadt őszi napsütésben – idén talán utoljára beindította egy rövid időre a kerti locsoló berendezést (SEGNER JÁNOS – SEGNER - KERÉK).

A kerítés áttetsző téglái mögött megjelent Kormoc, a fekete szomszéd cica körvonala (LOSONCZI ÁRON- ÜVEGBETON). 

Locsolás után elindult a vasútállomás felé.  Gyalog ment, s a szomszéd utcában egy nyitott ablakon át kiszűrődött a rádióból egy ismert dallam. Tovább haladva dúdolgatta magában: mi, ré, dó, ré, dó, dó, ré mi, dó… (KODÁLY ZOLTÁN – KODÁLY – MÓDSZER, SZOLMIZÁCIÓ) 

Ezt az idillt egy propeller berregése szakította félbe (ASBÓTH OSZKÁR – HELIKPOTRER), s mire felnézett az égre, már csak egy vitorlázgató „gépmadár” (ID. RUBIK ERNŐ – R – 26S GÓBÉ VITORLÁZÓ REPÜLŐGÉP) terjesztette fölé a szárnyait.      

Ahogy visszafordította a fejét, rettenetesen megszédült (BÁRÁNY RÓBERT - BÁRÁNY-FÉLE EGYENSÚLYVIZSGÁLAT), alig tudott a táskájába belenyúlni.

Végre kivette a szemüvegét, hátha elmúlik a szédülése,  de megrökönyödve látta, hogy ez nem az övé, ez csupa lyuk…  (BÁLINGER ANTAL - LÁTÁSJAVÍTÓ SZEMÜVEG)

Az állomáson felszállt a vonatra, villanymozdony (KANDÓ KÁLMÁN _ VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ VASÚTI VONTATÁS) húzta a közeli nagyvárosba a szerelvényt. Milyen szűk ez a kabin, gondolta magában. Két embernek alig jut egy méternyi (BAY ZOLTÁN - A MÉTER ÚJ DEFINÍCIÓJA) hely egymás mellett.

Amikor megérkezett, besétált a belvárosba.
A Fő téren úgy látszik eltévedt. Egy utcával előbb lefordult, mint kellett volna. Kotorászni kezdett a táskájában, hátha talál egy térképet, de csak egy stresszlabdát talált. Nem baj, legalább oldja a feszültséget. Vagy lássuk csak, megoldja a tájékozódási problémát is (SÁTOR DÉNES: EGGMAP).

A rendelésen, ahova ment nem volt orvos. Továbbképzésen volt a sebész, laparoszkópia – gyakorlaton.
Nem szomorodott el, mert eszébe jutott, otthon ő is tudja kezelgetni, meglámpázza (FENYŐ MÁRTA – BOPTRON LÁMPA) majd… Kisétált az állomásra és a következő vonattal hazautazott.

Miután hazaérkezett, begyújtotta (IRINYI JÁNOS – BIZTONSÁGI GYUFA) a kazánt, fával tüzelt. A radiátor mellett állva csakhamar érezni vélte az ezüstfólia jótékony sugárzását is. (ÖVEGES PROFESSZOR – HŐSUGARAK VISSZAVERŐDÉSE ALUFÓLIÁVAL BEVONT FELÜLETEKRŐL)

Este a TV-ben a Hold – expedícióról nézett filmet. Elképzelte, mennyivel nagyobb távot járhatna be ott egy járművel, (PAVLICS FERENC – HOLDAUTÓ) mint gyalog! Aztán belegondolt, mennyi ideig tartana az odaút, meg ugye a visszaút, és úgy döntött, inkább egy ablakból vagy egy kényelmes íróasztal mellől szemléli a Hold krátereit, mondjuk 3D-ben!

Visszanézte a napokba készített Hold- fotóit (GOTHARD JENŐ – ASZTROFOTOGRÁFIA HERÉNYBŐL) és rájött, mégis mozog a Hold. És a Föld (GOTHARD JENŐ – FOUCAULT _ KÍSÉRLET BEMUTATÁSA A SZOMBATHELYI SZÉKESEGYHÁZBAN)? Ezt is csak fotókkal tudná igazolni?

Este a kötelező szemtora után ült a számítógép elé, és izgatottan gépelt be a REM, GOTO, BASIC, RUN, DATA… (KEMÉNY JÁNOS – BASIC PROGRAMNYELV) parancsszavakat. Vajon fut még ez a program?
Amíg a masina dolgozott, unaloműzőnek egy színes kockát csavargatott jobbra – balra…

Lefekvés előtt még belelapozott a Fizika kultúrtörténete című könyvbe. Vajon látott-e a jövőbe a Tanár úr, amikor a Föld örül keringő testekről szóló fejezetét írta? (SIMONYI KÁROLY- ŰRTURISTA)

A szomszéd szobában még szólt a rádió. A késő esti hírekben beszámoltak arról, hogy a 100 éves  KDG-ben sikerrel lezajlottak a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett programok, valamint készült egy füzet, amelyben régi találmányokra illetve tudósokra talál utalást az érdeklődő. Kiírásra került ezzel kapcsolatban egy pályázat: hány magyar feltalálóra illetve találmányra találhatunk utalást ebben az írásban?

A Kiállítási Kalauz feladatait a KDG 10. K és 9. A osztályába járó diákjai oldották meg.

A legjobb válaszokat beküldők közül kisorsolt diákok névsora itt olvasható:

 
Kiss Nóra 9.A
Nádas Petra 9.A
Téglás Bálint 9.A
Horváth Lili 10.K
Vörös Anna 10.K
Pékó Marcell 10.K
 

Módos Tibor igazgató úr átadja a diákoknak a jutalomkönyvet.
 
A fenti írás eredeti formában ide kattintva érhető el.
 
 
2017. december 02. Sinkó Andrea


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek