Kanizsai Dorottya Gimnázium

Egy megvalósult bázisprogram margójára

A KGD természettudományi laborjába jöttek az Őszi Pedagógiai Napok keretében a fizika tanárok november 14-én.
A téma: fizika a cirkuszban illetve cirkusz a laborban. A műhelyfoglalkozáson egy diákoknak szóló, 3 tanórát átölelő interaktív foglalkozás kb. egy órás keresztmetszetét mutattuk be az érdeklődő kollégáknak.
 


Az első részben videós bejátszásokból adtunk ízelítőt, s úgy tűnt, hogy nem csak a diákoknak, hanem a felnőtteknek is meghozza ez a kedvét a fizikához és a cirkuszhoz. A diákoknak a 2. tanórán interaktív, önálló kísérletezésre nyílik lehetőség. A fizikatanárok is kipróbálták a kirakott eszközöket, amelyek nagyrészt Öveges professzor úr leírásai alapján készültek.

A program végén egy rövid vetélkedőre került sor. A kérdések – válaszok szórakoztatóak és össze is foglalják a foglalkozás anyagát; a diákok nem csak tippelhetik a válaszokat, hanem az elvégzett kísérletek alapján kikövetkeztethetik a helyes megoldást. A fizika tanároknak szánt jó gyakorlaton a házi gazdák módszertani tapasztalatokat is átadtak.
 

A foglalkozás 2. órájához a Paul Ginnis által jegyzett „Cirkuszidő”, az összefoglaló részhez pedig a „Reflektorfényben” elnevezésű kooperatív technika bemutatására került sor. (Részletek a Tanreceptek című blogban olvashatóak.)
Ezek a technikák olyan keretet adnak, amelyeket különböző témákhoz kapcsolódva lehet újabb tartalmakkal megtölteni.
A délután során a régebben sikeres fizika tanári kirándulások felélesztéséről is döntöttek a részt vevők.
 

 
Szombathely, 2017. november 22. Sinkó Andrea és Kovacsics Bernadett

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek