Kanizsai Dorottya Gimnázium

Fenntarthatósági témahét a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban

A fenntarthatósági témahét április utolsó hetében került megrendezésre országszerte több, mint 1800 iskolában.
Ökoiskolaként számunkra eddig is fontos volt, és ezután is az lesz a környezetvédelem, de a héten egy kicsit még jobban körbejárhatták az osztályok és a tanárok egyaránt a témát.
 
Passzívházak

2017. április 27-én és 28-án nagyon érdekes előadásban volt részünk. Osztályommal passzívházakról tudhattunk meg rengeteg új információt.

Először is választ kaptunk kérdésünkre; mi is az a passzívház. A passzívház energiatakarékos, nem igényel hagyományos fűtési rendszert és megújuló energiát hasznosít, megszűri a pollent, tehát csak pozitív tulajdonságokkal bír. Bár drága, de ez hamar megtérül.

Megtudhattunk még sok érdekes dolgot, például: ezen építmények tervezéséről, működéséről, elterjedtségéről és hasznáról is. Tájékoztattak arról is, milyen fontos a hőszigetelés egy háznál és mivel jár, ha környezetbarát berendezést használunk.

De nehéz kiemelni bármit is az előadásokból, hiszen annyi fontos és új ismeretet sajátíthattunk el, sőt még felfrissítettük tudásunkat egy érdekes kérdőívvel az előzőleg hallottakkal kapcsolatban.

Összességében hasznosnak találtam az elhangzottakat, hiszen a passzívház a jövő és örülök, hogy részt vehettem e foglalkozáson.

 
 
Farkas Laura 9/B
Az osztályok sorra  váltották egymást iskolánk természettudományos laborjában, ahol az előadások történtek. A szaktanárok felnyitották szemünket, hogy néha milyen kis apró dolgok elegek ahhoz, hogy változtassunk környezetünkön.

Az általános környezetvédelmi szabályokon kívül megismerkedhettünk a passzívházzal a biológia és földrajz szakos tanárok előadásain keresztül.
 

A két tannyelvű osztályok diákjai persze angol nyelven kaptak információt ezekről az építményekről. Mindannyiunk számára bizonyossá vált, hogy a passzívházak a kezdeti beruházások ellenére teljes mértékben megtérülnek az évek során. Ezek a házak ugyanis alternatív megoldások arra, hogy a fűtéshez szükséges hőenergiát megtermeljék, például az átlagnál vastagabb szigetelés segítségével.
 
A második alkalommal pedig egy oktatófilm segítségével elevenítettük fel a korábban hallottakat, miután minden diák kitöltött egy ellenőrző tesztet elektronikus úton.

A hét befejeztével azonban nem ért véget a környezetvédelem a KDG-ben. Továbbra is szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és a második emeleti laborban továbbra is le lehet adni a használt olajat és az elektronikus hulladékot.

Remélem még többen leszünk, akik megpróbálunk tenni valamit iskolánkért, környezetünkért!
 
Pongrácz Patrik 10.A
 

Fenntarthatósági témahét: Passzívház angol nyelven
  
A 11. K társaságában osztályomnak volt szerencséje részt venni Lengyelné Molnár Mária tanárnő ‘Fenntarthatóság’ című prezentációján, ami nem mellesleg a hét témája is.

Hogyan tartja fenn magát egy átlagos XXI. századi polgár? Elektromos eszközöket mindenki használ, és az áram nincs ingyen. Senki sem szeret hidegben ülni otthon, fűteni kell, ami szintén anyagi vonzattal jár. Éhesek sem szívesen vagyunk, megvesszük, ami szükséges.

A Tanárnő előadása révén egy felettébb érdekes koncepcióval ismerkedhettünk meg, miszerint Hollandiában egy úgynevezett passzívházakból álló, teljes mértékben önfenntartó település létrehozását tervezik; sőt, ha minden a terv szerint halad, már az évtized vége előtt elkészül a ReGen névre keresztelt projekt első része, köszönhetően a több forrásból érkező anyagi támogatásnak és a lakossági igénynek.

Lakóépületek mellett mezőgazdasági modulokat, megújuló energiaforrásokat kihasználó áramfejlesztőket, valamint a víz újrahasznosítását segítő rendszereket építenének ki, melyeket az ott élő családok kezelnének, ezáltal önfenntartóvá, környezetbaráttá (ami fontos szempont manapság, legalábbis európai szemmel...) és olcsóvá téve a falu életét. De ennek bizony ára van: rendkívüli együttműködésre vannak ítélve az ott lakók.

Mindezekben jelentős szerepet játszanak a passzívházak, amik, definícójuk szerint: "Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül."

Más szavakkal: kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszereket, helyettük az ablakokon át érkező napsugárzás, a bent tartózkodók és elektronikai eszközök által kibocsátott hő, és alkalmanként a magas hatásfokú levegő melegítő - keringető berendezés segítségével tartják a megfelelő hőmérsékletet.

Véleményem szerint van létjogosultsága a ReGennek, megfelelő körülmények között, valamint a passzívházak a jövő modern közösségeinek alapjai.
 
Szeleczky Bálint 10.K
 
 
2017.05.04. Frissítve: 2017.05.09.  

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek