Kanizsai Dorottya Gimnázium

Hadisírok gondozása a közösségi szolgálat keretében

A Vas Megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda közreműködésével október 18-án délután, osztálytársaimmal közösen az első világháborús hadisírok gondozásában, rendbe tételében vettünk részt a Jáki úti temetőben.

Induláskor mindenki lázban égett, mert hát mégis csak az első közös program! A buszra éppen hogy felfértünk. Az utazás vidám beszélgetéssel telt. Amikor megérkeztünk és megláttuk a temetőt, még a lélegzetünk is elállt a látványtól, ugyanis rengeteg színes falevél borította a gyepet.

Az időjárás is nekünk kedvezett, napsütéses, szép őszi időben kezdtünk neki a feladatnak. A helyszínen a temetőgondnoktól átvettük a szükséges eszközöket, a gereblyéket, vödröket és a kesztyűket. Feladatunk a lehullott őszi falevelek összegyűjtése volt a katonai kápolna és a sírok közötti területen. 

Először nagyjából megpróbáltuk kupacokba szedni, utána pedig kukákba raktuk az összegyűjtött avart. Nagyon sokat és jókat nevettünk annak ellenére, hogy fáradtak is voltunk már a vége felé. Azt se felejtsük el megemlíteni, hogy mindig volt egy levéllapítónk is, ami azt jelentette, hogy valaki  belekerült a kukába, a levelek lelapításának céljából. Mivel szép számmal jelentkeztünk a feladatra, gyorsan haladtunk a munkával. A délután jó hangulatban telt. Sokat beszélgettünk és sikerült még jobban megismernünk egymást. A másfél óra nagyon hamar elszaladt.
 


A végén a Toborzó Iroda egyik tagja, Dévényi György főhadnagy mesélt nekünk részletesen a kápolna és a sírok történetéről, arról hogy nem csak magyar, hanem még szerb, osztrák, román és olasz katonák is nyugszanak itt.  November elsejére pedig újabb alkalmat hirdetett, amikor gyertyagyújtásra lesz lehetőség az elesett katonák emlékére. Végezetül a főhadnagy és a temetőgondnok is megköszönte a segítséget és mindannyian haza indultunk.

Nagyon jól éreztem magam ezen a délutánon. Megfogadtam, hogy november elsején is szeretnék részt venni a feladatban és nagyon remélem, hogy akkor is szép számmal fogunk megjelenni. Kicsit fárasztó, de felejthetetlen élménnyel lett gazdagabb az osztály, s reméljük, hogy ez még csak a kezdet!

 
2021. november 02. Laczó Bálint és Baranya Jácinta 9.B

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek