Kanizsai Dorottya Gimnázium

Kutatók Éjszakája 2016

100 éves gimnázium, 100 éves kísérletek és akár 100 éves könyvek… Elsőként debütált a gimnáziumok között a Kutatók Éjszakája programban a Kanizsai Dorottya Gimnázium. A labor mindkét felében teltházzal zajlottak a kísérletek.

A rendezvényen részt vett Fodor István Tankerület Igazgató, valamint Kántás Zoltán képviselő úr.
A résztvevőket Módos Tibor igazgató úr köszöntötte.

A labor fizika részében az első két órában bemutatott kísérletek visszarepítették az érdeklődőket gimnáziumunk alapításának korába. Anno nem volt internet, nem volt mobil telefon, nem volt mindenkinek zsebszámológép a keze ügyében, volt viszont gyertya, ezüst kanál, drót, fadarabok és volt papír: vékony, vastag, átlátszó, kerek, lyukas...

A kísérletek nagy részét Öveges József professzor úr híres elődjének, Tom Titnek az 1904-ből származó leírásai alapján sikerült bemutatni.

A harmadik órában a cirkusz fizikájába tekinthettek bele a kitartó vendégek.
A jelenségek magyarázásánál a kísérletek bemutatásában Sinkó Andrea tanárnőnek Schubert Hanga és Takács Viktória 9. k osztályos diákjaink segédkeztek.

A labor kémia félében a résztvevők önállóan kísérletezhettek. Színes lángok csaptak fel, miközben kígyók „születtek”, lila füst, kék durranógáz, szikrák, színváltozás de akár színtelenítés volt az étlapon.

Kovacsics Bernadett tanárnő segítője a 12.b osztályos Kiss Péter volt, aki rutinosan felügyelte segítette a laborba érkező kísérletezni vágyókat.
A folyosóra elhelyezett mikroszkópok használatánál a 12.c osztályos Gál Krisztián nyújtott segítséget. Rovarokat, papucsállatkát, kerekesférget vizsgálhattak az érdeklődők.
 
Nagy sikere volt a cirkuszi produkciókat modellező fizika kísérleteknek, melyeket kicsik és nagyok előszeretettel próbálgattak a folyosón.

Ráadásként Marosfalviné Pécz Judit igazgatóhelyettes asszony és Gál Krisztián precíz munkáját, a színes kémiához kapcsolódó piros-kék-fehér Amerikai koktélokat kóstolhattak az idelátogatók.

A KDG könyvtárában igazi kutató munka kezdődött el, melynek jelenlegi állásáról Szentgyörgyváriné Kovács Éva tanárnő beszélt. A nagy bemutatót jövőre tervezik! 

A Vas Népe tudósítását a KDG Kutatók Éjszakája rendezvényéről ide kattintva olvashatják, Galériánkban pedig további fotókat találnak. laugh

 
2016.10.03. Kovacsics Bernadett


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek