Kanizsai Dorottya Gimnázium

Kutatók Éjszakája - 2017. szeptember 29.

Az elmúlt évhez hasonlóan az idén is megnyitotta kapuját az érdeklődők előtt a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium a Kutatók éjszakáján.  A Természettudományos Laborban 2 órán keresztül kísérleteztek a látogatók. Óránkét 20 kísérletező pár 5, összesen 100 kísérletet végzett el szaktanári irányítással.
 
A „2 in 1” összetett kísérletek, több kémiai folyamatot foglaltak magukba. Ezek egy kémcsőben, lombikban egymást követő kémiai reakciók voltak. Így a jelenségeket több oldalról vizsgálhatták a látogatók.

A Csodák folyosóján a résztvevők ezúttal a cirkusz fizikájának rejtelmeit az előadásokon készített fotók és egyszerű, a látogatók által elvégezhető kísérletek segítségével kutathatták. Felmerült kérdéseikre a Fizika a cirkuszban című könyv segítségével is választ kaphattak. A kísérletleírások egy része angol nyelven is olvasható volt a KDG angol tagozatos diákjainak fordításában.

A Kanizsai Dorottya Gimnázium az idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját, ezért az interaktív kiállításra olyan kísérletek is kikerültek, amelyek már 100 évvel ezelőtt is szórakoztatták az érdeklődő diákokat, ha fellapozták Tom Tit könyveit. A folyosón megtekinthető volt a gimnázium régi fizika eszközeinek gyűjteménye is.

Az ERICSSON Magyarország 2017. szeptember 29-én pénteken, a Kutatók Éjszakáján, 16:00-23:00-ig megnyitotta a budai Science Parkban lévő egyik laboratóriumát az érdeklődők részére, és meghívott néhány lelkes fizikatanárt, hogy mutassák be legkedvesebb kísérleteiket. A kísérleti bemutatókba ők bevonták a hallgatóságban ülő diákokat.
 
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat megbízásából, az Ericsson Magyarország Kft-nek köszönhetően már hatodszor válhattak utódaivá Öveges József tanár úrnak.Iskolánk tanárát, Sinkó Andreát is felkérték, hogy most a budapesti gyerekeknek mutassa be, hogyan működik a fizika a cirkuszban, milyen törvények segítik az artistákat, hogy sikerre vigyék a produkcióikat.


                                                                                                         

2017. október 18. Kovacsics Bernadett

 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek