Kanizsai Dorottya Gimnázium

Quo vadis sport? - A robotsport - Alumni előadás a KDG-ben

Tudománynépszerűsítés a célja a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésének, melyhez iskolánk is csatlakozott.
A Tea és Tudomány sorozatunk 2015 óta különböző tudományterületek érdekességeibe, legújabb eredményeibe vezeti be az érdeklődőket. Az iskola visszavárja azokat a diákokat, tanárokat, KDG-hez kapcsolódó személyeket, akik az élet különböző területén dolgoznak, szakmájukban kiemelkedő a teljesítményük, és ezt szívesen megosztják egy előadás keretében.

Ehhez a programunkhoz kapcsolódik szorosan – most az MTA kezdeményezésére – a Középiskolai MTA Alumni Programra, amely a mára kutatóvá érett diákok segítségével, egykori alma materükhöz fűződő kapcsolatukra építve viszi közelebb a középiskolás fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit tudomány-népszerűsítő előadások és az azokat követő beszélgetések – alumni klubok – formájában.

Első vendégünk Dr. Fejes Péter volt, aki 1979-ben érettségizett a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, majd 1986-ban lett az állam- és jogtudományok doktora, Janus Pannonius Tudományegyetemen. 1988-ban Jogi szakvizsga szakvizsgát, 2011-ben Ph.D. fokozatot szerzett és lett a Budapesti Corvinus Egyetem Doktori Tanácsának tagja.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség fellebbviteli főügyészségi ügyésze, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán egyetemi docense.
A gimnáziumban Quo vadis sport? - A robotsport címmel tartott előadást, melyen a az informatika iránt érdeklődő tanulók vettek részt.

Németh Áron, Tancsics Gergely 11.A így látta az előadást:

"A sporttal kapcsolatos jog elég komplikált, főleg, ha mesterséges intelligencia szerepel benne. Ezen témával kapcsolatban tartott az Ügyész Úr egy előadást, amelyen a 10.a és 11.a osztály vett részt.

Ebben arról beszélt, hogy a jog már amúgy is komplikált világában hogyan kezelik a mesterséges intelligencia és a robotok részvételét a sportban.

Bemutatott olyan publikációkat, amelyekben annak a lehetőségét vizsgálták, hogy hogyan lehet biztos jogi alapot teremteni utóbbiaknak, illetve azt is kutatták, hogy miként játszhat egymás ellen robot és ember.

Annak lehetőségét is számításba kell venni, hogy a robotika 3 alaptörvénye alapján egy robot/mesterséges intelligencia nem bánthat embert, de ez a sportban szinte elkerülhetetlen. Ezen eshetőségekre külön kell felkészülni, meg kell vizsgálni a jog adta lehetőségeket és speciális jogszabályokat kell alkotni.


Ezen kívül röviden szó esett még a továbbtanulásról jogi pályán, továbbá az e-sportokról és annak jelentőségéről a mai világban."
 


Bertha Simon 10/A összefoglalóját itt olvashatják::

"2021 október 11-én, egy hétfői napon dr. Fejes Péter, volt kanizsais diák látogatott el iskolánkba, a 10-11-es A osztályos tanulóknak lehetősége volt részt venni az előadásán. Már az Igazgató Úr bemutatásából is kiderült, hogy magasan képzett , művelt ember, rengeteg hobbival. Például szívesen tölti szabadidejét kosárlabdázással vagy olvasással.

Ügyészként dolgozik, de emellett egyetemeken tanít jogot, és alkalomadtán még szakvizsgáztat is .

Az előadáson szó volt a robotsportokról. Ekkor merült fel maga a kérdés, hogy mit jelent a sport és kik űzhetik ezt a tevékenységet. Hosszú fejtegetés után megállapíthattuk, hogy a robotok sportba való bekapcsolódása nagy valószínűséggel a sport fogalmát is meg fogja változtatni. Szóba került a mesterséges intelligencia, és ennek kapcsán egy igazán mély társadalmi kérdést is terítékre került: a mesterséges intelligencia és a jog kapcsolata. Bizonyos munkavégző MI-k (pl. az önvezető autók) felelősségvállalása, ill tervezőik, tulajdonosaik felelősségvállalása is felvetett néhány kérdést, ám erről még a jogtudósok sem állapodtak meg.

Összességében egy érdekes és tartalmas előadás volt, szerintem több ember érdeklődését is felkeltette a robotika és a jog iránt."
 
2021. október 17.
Merklin Ferenc
Németh Áron, Tancsics Gergely 11.A; Bertha Simon 10.A

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek