Kanizsai Dorottya Gimnázium

Szakmai továbbképzéssel összekötött kirándulás Balatonkenesén

A balatonkenesei magaspart egyedülálló értékeket őriz.  Beérkezve Kenesére megfigyelhettük bal kéz felöl a  25-30 méter magas, pannon üledék és löszfalat. Ez az ökológiai környezet biztosít élőhelyet ritka és értékes madárfajoknak. A folyamatosan málló, meredek leszakadáson, és a fölötte elterülő platón különleges növények és társulásaik élnek. Legnevezetesebb ezek közül a löszpuszták maradvány- növénye, a napjainkra hazánkból csak nem eltűnt tátorján. Csak néhány kisebb állománya él hazánkban, s ezért fokozottan védett növény. Védjük együtt!

A magaspart túlnyomó részében tengeri üledék. Szabályos, vízszintes rétegsorai a Pannon-tengerből rakódtak le. Csupán a legfelső 1-2 métert alkotja lösz.
A meredek, szinte állandóan mozgásban lévő partoldalakon különleges löszfal növényzet él. Az üledékfalba mélyíti költőüregeit legpompásabb, trópusi tájakat idéző madarunk, a gyurgyalag, és barnás tollazatú fecskénk, a parti fecske.
 
A kora tavaszi kirándulás nem adott lehetőséget a növény és az állatvilág megszemlélésére, de ez a magaspart egyedülálló geológiai látványából nem veszített. Az ébredező Balaton pedig látványában, soha nem okoz csalódást.
 
A szakmai továbbképzés lehetőséget adott interaktív munkára, egy egyedi témájú osztályfőnöki óra megtervezésére kisebb csoportokban, valamint lehetőséget kaptunk az 1956-os események előzményeinek és eseményeinek újragondolására.


Mindannyian pozitív élményekkel indultunk haza az eseménydús, csapatépítő hétvégéről.

 
2017.03.27. Kovacsics Bernadett

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek