Kanizsai Dorottya Gimnázium

Szombathelyi építészsiker az izlandi múzeum tervezésére kiírt pályázaton

Nemrég kiírtak egy nemzetközi pályázatot, amelyben a résztvevőlnek egy vulkánmúzeumot kellett tervezni egy izlandi vulkán mellé, az ország Dimmuborgir régiójában. A cél egy olyan multifunkciós tér létrehozása volt, ami az odalátogatók találkozási pontja lehet, nem mellesleg pedig kávézó és irodatér is található benne - olvasható az octogon.hu-n.

A pályázatot egy Új-zélandon élő magyar tervezőpáros nyerte, Györgyi Csenge és Iszak Bálint a „The Windows Of Hverfjall” nevű tervükkel, amelynél azt emelte ki a zsűri, hogy valós kapcsolatot alakít a Hverfjall vulkán tájával, de mégsem próbálja meg mesterségesen utánozni azt.
 


A Hverfall-krátert egy rövid, ám annál erősebb vulkánkitörés hozta létre mintegy 2800 évvel ezelőtt. Míg másutt a kiömlő láva hatalmas kúpot formál, itt az olvadt magma azonnal találkozott a talajvízzel, amint kibuggyant a föld mélyéből. Az így bekövetkezett robbanás széles krátert vájt ki, mely főként hamuból és horzsakőből áll. A kráterben található salakkúp 200 méter magas. A pályázatkiíró egy olyan épületet szeretett volna, ami a múzeum és közösségi tér funkciója mellett egyben irodakomplexum is, úgyhogy tárgyalókat, irodákat és nyitott terű irodahelyiségeket is ki kellett alakítani.

A szombathelyi születésű Iszak Bálint a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban tanult, majd a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán diplomázott. Hazai építészirodánál helyezkedett el, majd 2017-ben barátnőjével, a szintén a BME-n végzett Csengével Új-Zélandra költöztek. Mindketten díjnyertes építészeti irodáknál dolgoznak: Csenge a Guy Tarrant Architects, Bálint pedig a Fearon Hay Architects munkatársa.

 
2020. október 19. Forrás: ugytudjuk.hu

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek