Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tudomány a porondon – élménypedagógiai óra a Magyar Nemzeti Cirkuszban

Ha a fizika tanár cirkuszba megy, akkor könnyen előfordul, hogy nem tud „csak” szórakozni, hiszen a mutatványok mögött rejlő fizikai törvényszerűségeket keresi – találja. (Ha minden fizika órán ekkora cirkusz lenne, többen akarmának mérnökök lenni.)

Ha a biológia tanár cirkuszba megy, akkor könnyen előfordul, hogy nem tud „csak” szórakozni, hiszen a mutatványok mögött rejlő biológiai törvényszerűségeket keresi – találja. Táncolnak, trükköznek, megmosolyogtatnak - de milyen az élete a porondon túl a cirkuszi kutyáknak?

Ha egy biológia tanár lés egy fizika tanár pedagógiai céljai találkoznak egy cirkuszigazgató törekvéseivel, akkor abból születhet egy cirkuszi tanóra. Ez jött létre Szombathelyen 2017. október 12-én, amikor a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrát 1500 diák – tanár és érdeklődő cirkuszrajongó töltötte meg. A tanárnők egy – egy cirkuszi produkció után rávilágítottak arra, hogy melyik, az iskolában tanított tananyag „kelt éppen életre” a diákok szeme előtt.

Így elevenedtek meg pl. Newton törvényei akkor, amikor kiskutyák rohangáltak és ugráltak a manézsban, így vált nyilvánvalóvá, hogy miért lehet sportként tekinteni a minden izmunkat megmozgató hajóhintázást, vagy egyáltalán miért is szeretnek kicsik és nagyok hintázni. Kiderült, hogy miért olyan fontos, hogy nevessünk, mosolyogjuk és végre hasznát láthatták a diákok annak is, hogy a ferde hajítás törvényszerűségeit megtanulják- hiszen a repülő motorosok produkciója számítások nélkül nem lenne kivitelezhető.

Felejthetetlenül mulatságos pillanatokat szerzett a publikumnak az ún. részegszemüveg, mely alaposan megtréfálta a világ egyik legjobb tempozsonglőrjét, Juan Pablo Martinezt.
 
Az élménypedagógiai óra nem ért véget a cirkuszban fél 2-kor…, részben azért, mert a gyerekek megtekinthették a cirkusz utazó állatkertjét…

Részben azért, mert az ott látottakkal, tanultakkal dolgozni kell még… Dolgozni kell / lehet az iskolában a fizika és biológia órákon, hiszen a látott jelenségeket, magyarázatukat be lehet építeni a tananyagba, vissza lehet utalni arra, amit láttak, hallottak. Hisszük, hogy a színes – szagos cirkuszi óra nem csak szórakoztatott, de tanított is másfél ezer vas megyei diákot. …és  akkor még nem ejtettünk szót a matematikai – kémiai – irodalmi – vallástudományi  gondolatokról…

 

   
 
 
További fényképek várják Önöket Galériánkban ! laugh

 
2017. október 20.
Sinkó Andrea – Kovacsics Bernadett
Pezenhófer György – Merklin Ferenc – Ipacs Bence


 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek