Kanizsai Dorottya Gimnázium

Ökoiskolai osztályunk kirándulása a környezetbarát erőműnél

Lassan egy hónapja készülünk az ikervári túrára. Fizika tanárunk már áprilisban megkérdezte, hogy akarunk-e egyik osztálytársunk lakóhelyére, Ikervárra menni, szakmai kirándulásra az erőműbe? Az itt láthatók ugyanis jól illeszkednek az energiáról tanultakhoz is. Az angol érettségi napján. Május 11-én az Ady téren már zsibongva vártuk a Tanár Urat és a buszt, hogy a társaság elinduljon a „mesés Ikervár” felé – ahogyan a cikk egyik írója mondaná.

Odaérkezésünknél már ott várt minket a házigazda pár osztálytársunk társaságában. Meglepődve hallottuk, hogy hosszú, 4 km-es gyaloglás vezet az erőműhöz. Osztályfőnökünk, Pászthory Ágnes tanárnő besegített a túrába, pár ember abban a kiváltságban részesült, hogy kocsival jutottak el a célhoz. Nem kellett sokat várnunk, hamar megérkezett a fiatalember, aki lebonyolította a tárlatvezetést. Több helyre is betekintést nyerhettünk, mint például az áramfejlesztő generátorok csarnokába, az áramelosztó részbe. Láthattuk a duzzasztást, és képeken a turbinák működését.
 

Több tantárgyhoz is kapcsolódott a második szinten lévő kiállítás. Itt a vas megyei, főleg a Rába folyóra telepített kis erőművek történetét tekinthettük át. Mivel iskolánk a KDG ökoiskola a megújuló energiatermelés tárlói, már ismertnek tüntek. Persze azért akadt újdonság. Például a madárvilág összetétele a Rába mentén.

Nem maradhatott el a szokásos csoportkép sem.laugh

Majd osztályunkhoz híven, németül köszöntünk el. Ezután osztálytársunk Szanyi Olivér vezetésével elmentünk fagyizni. Itt mód nyílt osztálytársaink jobb megismerésére, vidám és komoly „diskurzusokra”.  Elérkezett a hazaút ideje, pár ember kivételével az osztály elindult a buszmegállóba. Voltak, akik még maradtak a helyi focipályán, hogy egy kicsit mozogjanak, kihasználva a gyönyörű időt jól érezzék magukat.

Nagyon élveztük a fényes, napsütötte kirándulást, jó volt egy kicsit kikapcsolódni, nevetgélni, szórakozni az év végi „hajtás” előtt. Köszönjük két tanárunknak és Olivér általános iskolai tanárnőjének azt, hogy erre lehetőséget biztosítottak.
 
 
2017. 05. 20. Gyallai Martin és Kovács Kornél

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek