Kanizsai Dorottya Gimnázium

„A művészet az elmondhatatlan tolmácsa” – kiállításmegnyitó

A magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából vándorkiállítás érkezett Szombathelyre. 
A Zachor Alapítvány művészeti pályázatára készült műalkotások 15 molinón láthatók a Szombathelyi Zsidó Hitközség Zrínyi utcai épületében, a hajdani neológ zsidó elemi iskolában.

A kiállítás célja, hogy túlélőkkel készített interjúrészletek segítségével közelebb hozza a diákokhoz a történelmi eseményeket egy-egy szubjektív művészeti alkotáson keresztül. Az interaktivitást a molinókon található QR-kódok biztosítják, melyek leolvasásával a látogatók digitális eszközök segítségével azonnal megnézhetik és meghallgathatják a műveket inspiráló interjúrészleteket.

A kiállítás megnyitóján Stifter Anett 11. C osztályos diákunk hatásosan előadott szavalatával, Szabó Stefánia, 9.B osztályos tanuló gyönyörű fuvolajátékkal tette színesebbé a programot.

Iskolánk egykori diákja, Kelbert Krisztina történész levelek és naplórészletek segítségével idézte meg a korszakot, érzékenyítette a kiállításmegnyitó résztvevőit. Vajda Györgyi – aki 1936 és 1940 között volt a leánygimnázium tanulója – (szerelemes)levelein keresztül hallhattunk a szombathelyi gettó életének mindennapjairól. Schleifer Gyula Budapestről érkezett Szombathelyre, az itt élő nagymamáját látogatta, és közben udvarolt a gimnazista lánynak. Gyula naplóbejegyzéseiből derült ki, hogy kapcsolatuk megszakadt, mivel Györgyit is elhurcolták a gettóból.

A megindító gondolatok után a Zachor Alapítvány nagykövetei: Kiss Gábor, Mesterházi Ildikó, Szabó Ágnes és Kissné Fehér Judit mesélt az Alapítvány munkájáról, bemutatták a molinók felépítését, majd megnyitották a tárlatot.

A kiállítás május 22-éig lesz látható.

További információk:
https://www.zachor.hu/oktatasi-programok/interaktiv-kiallitasok

 

2024. május 16. Merklin Ferenc

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek