Kanizsai Dorottya Gimnázium

Budapesti kirándulás az irodalom és a festészet jegyében

 „Az irodalom világnézet.” – ez Juhász Anna - irodalmár, kulturális menedzser, a budapesti Hadik Irodalmi Szalon, valamint a New York Kávéház estek alapítójának - jelmondata. Az ő rendhagyó irodalomórája volt az október 18-i budapesti kirándulásunk fő attrakciója, amelynek helyszínéül a már említett New York Café szolgált.

 A Nagykörút legjellegzetesebb épületében olyan nagy alakok fordultak meg egykor, mint Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső vagy épp Molnár Ferenc, akinek a Pál utcai fiúk című regénye az itteni karzaton született. Utóbbi írónkhoz köthető a kávéház legominózusabb legendája is, amely szerint még a kulcsot is a Dunába hajította, hogy az soha ne zárjon be.

 Nagy Lajos önéletrajzi regényében olyat is olvashatunk, hogy a vendégek között egyszer még egy fóka is szerepelt, idomárja oldalán a 30-as évek környékén. Mindezeket - sok más egyéb érdekesség mellett - előadónktól hallhattuk, aki egyébként a kétszeres Kossuth-díjas költő, Juhász Ferenc kisebbik lánya, és már gyerekként is sokat járt édesapja irodájába itt, a New Yorkon belül.

 
 De sajnos hamar eltelt a ránk szánt egy óra, így miután elfogyasztottuk az ott kapott finomságokat és készítettünk pár kihagyhatatlan képet, elindultunk következő helyszínünkre, a Nemzeti Galériába. Jegyünk az állandó kiállításra szólt, ahol olyan tárlatokat tekinthettünk meg, mint a 19.századi művészet vagy épp a hat teremben, hat különböző tematikára épült Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig. A személyes kedvencem, egy Brodszky Sándor festmény lett, a Kilátás a Balatonra, amelynek a hangulata már alapból magával ragadott.

 Ezek után harmadik, egyben utolsó megállónk, a Hadik Kávéház következett. Az előre lefoglalt asztalnál mindenki ivott egy kávét, esetleg forró csokit és annak fogyasztása közben jó hangulatban, kötetlenül beszélgettünk. Nagyon érdekes volt belegondolni abba, hogy egykor itt is kik fordultak meg, hányszor lépték át azt a küszöböt, amit mi is.

 Karinthy, Kosztolányi, Déry és Móricz is gyakorlatilag hazajártak ide, habár ehhez nagyban hozzájárult Bőhm Aranka jelenléte, mint megtudtuk még a délelőtt során. Egyébként alapból is szerettem kávéházakba járni, de ezzel a kirándulással kicsit még közelebb kerültem a témához.

 A nap végén fáradtan, de nem megtörve értünk az állomásra, ahonnan kis nehézségek árán, de elindult a vonatunk. Szerintem minden faktos, és esetemben nem faktos diáktársam nevében kijelenthetem, hogy egy élményekben gazdag, tanulságos napot tudhatunk magunk mögött, aminek szervezését ezúton is nagyon köszönjük Lőrinczyné Marton Zsuzsa és Szalainé Kiss Viktória tanárnőknek!

 
2023. november 16.  Hosszu Boglárka 11.B

                               

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek