Kanizsai Dorottya Gimnázium

KDG Parafrázis-verseny

A Kanizsai Dorottya Gimnázium idén egy újabb irodalmi versenyt hirdetett meg: a KDG parafrázis-versenyt.
Az érdeklődők feladata az volt, hogy fogalmazzák át egy már tanult költő versét, formálják át azt saját gondolataik, saját fantáziájuk szerint.

Az eredményhirdetésre április 11-én, a költészet napján került sor a könyvtárban, melyet színültig megtöltöttek a résztvevők és a Határtalanul program keretében hozzánk érkezett erdélyi iskolások. A jeles eseményt Pezenhófer György igazgatóhelyettes úr nyitotta meg beszédével, majd Póczik-Zelenák Enikő tanárnő szavalta el József Attila Ars poetica című  versét. Ezt követően Luttenberger Ágnes tanárnő mondta el ez alkalomhoz illő gondolatait.
 


Nagyon sok ügyes, kreatív, aranyos vagy akár vicces munka érkezett be. Petőfitől és Csokonaitól, Kölcseytől Adyn át József Attiláig széles skálán mozgott az újragondolt versek sora. A sok alkotás közül tanáraink nehezen tudtak választani, így a szigorú rangsorolás helyett minden résztvevő megkapta jól megérdemelt jutalmát, vagyis egy emléklapot, egy KDG- évkönyvet, illetve egy kis édességet, melyeket Lőrinczyné Marton Zsuzsa tanárnő adott át.

A beérkezett mesterművekből párat fel is olvastak íróik. Igazán jól szórakoztunk az átiratokon, a hangulatra nem lehetett panasz.

Az esemény egy zenés versfeldolgozással zárult, melyet a kivetítőn láthattunk.
Ez a Hobo-szám Faludy György verséből készült, szintén ékes példáját nyújtva egy ismert mű kreatív átírásásának.

Végül a könyvtárból kifelé menet minden résztvevő megkapta a saját művét és felakaszthatta a könyvtár előtt kifeszített zsinórokra, hogy az összes diák el tudja olvasni.

 
2022. április 14. Bigner Kristóf 10.A

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek