Kanizsai Dorottya Gimnázium

KDG a Pilvax Kávézóban

Január 24-én az Agora Művelődési Házba látogatott három KDG-s osztály, ahol a régi idők kávéházi hangulatát idéző interaktív foglalkozáson vehettek részt. Benne összekapcsolódott a gasztronómia, a kávézás kultúrája és az irodalom. A program első része a neves Kossuth- kifli megsütése volt, ahol lépésről lépésre, közösen készítettük el a citromos süteményt. Az esemény többi részében egy kultúrtörténeti kvízjáték fogadta a tanulókat Petőfi Sándor életéről, majd egy részletes előadás a reformkori kávéházi életről, illetve általában a kávéházak történelméről.  
                                    

Nagy Dániel  11.K

Pilvax Kultúrtörténeti Kávézó

Az 1800-as évekre gondolva rögtön eszünkbe juthat az 1848-as forradalom mellett a korszak „kommunikációs stratégájaként" szimbólummá vált Petőfi Sándor. A legismertebb magyar költőnk éppen 200 éve, 1823. január 1-jén látta meg a napvilágot Kiskőrösön. Ennek a neves évfordulónak köszönhetően a január 24-i irodalomóránkra Lőrinczyné Marton Zsuzsa tanárnő egy olyan kérdéssel érkezett hozzánk, hogy 20 perc múlva (!) kinek lenne kedve elmenni vele a szombathelyi Agora - Művelődési és Sportházban rendezett kiállításra. Osztályunkban meglehetősen sok érdeklődő akadt, így miután összeszedtük a jelképes összeget, el is indultunk, a másik kettő osztállyal karöltve.

Már vártak bennünket az aulában, ahol rögtön három csoportra is osztottak, hogy forgószínpad szerűen körbejárjuk a kiállítás különböző részeit. A mi csoportunk egy Petőfivel kapcsolatos kvízzel indított, ahol egész szép számmal születtek helyes válaszok a 14 kérdésből. A feladat végén pedig megkóstolhattuk a híres Kossuth-kiflit, amelyet a szomszéd szobában lévő iskolatársaink sütöttek, szintén az egyik állomás programjaként.

Következő megállónkon dr. Hollerné Mecseri Annamáriának köszönhetően egy történelmi kiselőadást hallgathattunk végig Petőfi Sándorról, illetve a kávéházak megjelenéséről és életéről, mind Magyarországon, mind az egész világon.

Megtudhattuk – többek között -, hogy a költő nagy Shakespeare-rajongó, jó vívó és remek evezős is volt. Rengeteget járt kávéházakba is, melyek rendkívül hangulatos helyek voltak a 19. században.  A társadalmi élet központjainak számítottak, ahogy számítanak esetenként a mai napig is.

A fényűző belső tereket politikusok, költők, értelmiségiek látogatták. Hosszú, éjszakába nyúló vitatkozások, beszélgetések zajlottak forró italok, aprósütemények mellett. Ezek a körülmények mind-mind hozzájárultak a rituáléhoz, amely még valószínűleg a török uralomból maradt meg hazánkban. Az előadásból kapott sok új lexikális ismeret mellett egy kicsit oda is képzelhettük magunkat, milyen lehetett akkor íróként például a Pilvaxban.

Harmadik, és egyben utolsó helyszínünk egy könnyed sütögetésnek bizonyult, amit már említettem a kvízfeladat kapcsán is. Egy kis felvilágosítást kaphattunk a korabeli süteményekről, készítésükről. Elsősorban a Kossuth-kifli volt terítéken, témában és fogyasztásban egyaránt.

Megismerhettük a magyar édesség történetét; a kis beszámolót követően pedig neki is láttunk az eredeti receptet követve. Segítettünk citromot reszelni, keverni-kavarni, tojásfehérjét verni, sütni és végül megenni is!

Mindent egybevetve, szerintem mindenki nevében kijelenthetem: nagyon érdekes kiállítás volt! Rengeteg új információval gazdagodhattunk és nem utolsósorban a süteményt is  finomnak találtuk.

Ezúton is köszönjük, hogy részt vehettünk a programon, szerintem akinek lehetősége nyílik elmenni, ne hagyja ki!

 
                                    Hosszu Boglárka 10.B
 
2023. február 07. Lőrinczyné Marton Zsuzsa

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek