Kanizsai Dorottya Gimnázium

Költészet napi kiállítás

Az idei évben április 11. a tavaszi szünetre esett, de így sem maradtak el iskolánkban a költészet napi programok. Egyrészt minden óraközi szünetben megszólaltak a hangosbemondók: verseket hallhattunk diákok előadásában. Másrészt ezen a napon nyílt meg az első emeleti folyosón legújabb, izgalmas kiállításunk.

Mondhatni lebilincselő, hiszen a kifüggesztett művek alapos tanulmányozásához nem kevés idő kell. A magyaros munkaközösség ugyanis kalligrammák, azaz képversek készítésére hirdetett pályázatot. A képversek pedig a költészet sajátos ágát jelentik, melyben a szavak mellett a képi megjelenés, vizuális hatás is a szöveg részévé válik, a kettő egymásra hat, így alkotnak egységet.

Meglepően sokan vállalkoztak a nehéznek tűnő feladatra: közel százan nyújtottak be valamilyen pályamunkát. Volt, aki csak egy meglevő, ismert versnek adott képi megjelenést, de a legtöbben önálló szöveget írtak és formáztak ábrává. A legjobb munkák közül a magyartanárok bíráló bizottsága 40-et válogatott ki, ezek kerültek fel a falra. A kiállítás kis műsorral nyílt meg: Stifter Anett  10.C osztályos tanuló adta elő saját gitárkísérettel a kedvenc dalát.

A pályamunkákat szigorúan rangsorolni nem volt cél, minden kiállított darabot igyekeztek díjazni a szaktanárok, de néhány tanulót képversük ötletessége, valamint a kidolgozás igényessége, kreativitása miatt érdemes név szerint kiemelni:
-    Hosszu Boglárka 10.B osztályos tanuló, aki rögtön 4 nagyszerű munkát adott be
-    Horváth Zoé 11.A
-    Kovács Barnabás 9.C
-    Vincze Korina 9.Kny
-    Németh Dorina 9.C
-    Tóth-Gombás Huba 10.B
-    Varga Máté 9.A
-    Hanik Katica 9.C
-    Pajor Petra 9.C
-    Varga Adél 11.A
-    valamint rendszergazdánk, Csorba Tamás is, akit szintén megihletett a feladat.
 
Persze, a lista nem teljes, egyéni ízlés szerint tovább bővíthető lenne. Gratulálunk minden résztvevőnek!

 
2023. május 06.  

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek