Kanizsai Dorottya Gimnázium

Szép Magyar Beszéd Verseny - Antigoné a KDG-ben

 
 
 
Szép Magyar Beszéd Verseny   Antigoné a KDG-ben
 

Mint minden évben, idén márciusban is megrendezésre került a nagy volumenű Szép Magyar Beszéd Verseny a hagyományokhoz híven a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban. 

Iskolánk idén is két tanulót indíthatott, s különösen nagy öröm volt, hogy mindkét tanuló az osztályunkból, a 11.k-ból került ki, Moldvai Dóra és én, Biró Emese. A verseny napját szorgalmas, gyakorlással teli hetek előzték meg, próbáltuk kihozni a választott szövegünkből a maximumot. 

Március 4-én, hétfőn délután került sor a versenyre, amely két részből állt: először mindenkinek a választott szövegét kellett legjobb tudása szerint előadnia, utána pedig egy idegen szöveget kellett feldolgoznunk, rövid felkészülési idő alatt begyakorolnunk, majd felolvasnunk a zsűrinek. Minden versenyző tisztességesen helytállt, nagyon szép produkciókat hallhattunk. 

A megmérettetés összességében mindkettőnknek jól sikerült, apróbb hibáinkból hamar le tudtuk vonni a tanulságot, azonban ez sem volt elég a továbbjutáshoz. Ennek ellenére nagyon jó tapasztalatokkal gazdagodtunk a délután folyamán, s érdekes kihívás volt kipróbálni magunkat ebben a szerepkörben is. Megtiszteltetés volt számunkra egy ilyen jeles versenyen képviselni gimnáziumunkat!

Köszönjük szépen a lehetőséget és a felkészítést Szalainé Kiss Viktória tanárnőnek! 

Reméljük jövőre hasonlóan jó élményben lehet részünk! 

Biró Emese 11.k

 

2024. március 7-én a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészei elhozták iskolánkba Szophoklész drámáját.

Az osztálytermünkben zajlott az előadás. Az Antigoné 9. osztályban kötelező olvasmány és az érettségi tételek között is szerepelhet. Irodalomórán már átbeszéltük a művet, így ismerős volt a cselekmény. 

A dráma a két testvér, Etheoklész és Polüneikész halálával kezdődik. Az uralkodó a nagybátyjuk, Kreón lesz, aki olyan törvényt hoz, amely szerint Etheoklészt megilleti a végtisztesség, ugyanis a várost védte. Polüneikészt, aki megtámadta a várost, viszont nem lehet eltemetni. Miután ikertestvére, Iszméné elutasította Antigoné kérését, ő a tilalom ellenére egyedül eltemette Polüneikészt, arra hivatkozva, hogy ő is a testvére, nemcsak Etheoklész. Anitgoné lelepleződött, de bátran vállalta tettét és annak következményét. Ezért Kreón sziklasírba záratta a bátor lányt. Kreón fia, Haimón (Antigoné jegyese) figyelmeztette apját, hogy a büntetés miatt elveszíti családját. Kreón nem hallgatott senkire, és a tragédia bekövetkezett: Antigoné, Haimón és Kreón felesége, Eurüdiké is öngyilkos lett. Kreón rossz döntései miatt végül egyedül maradt. 

A színészek modern felfogásban adták elő a darabot, de ez semmit nem vont le a dráma erkölcsi értékéből. Díszletek és korhű jelmezek nélkül is megértettük mi fiatalok is Szophoklész mondanivalóját. Volt élőzene és a táblára is rajzoltak történéseket (például: Kreón törvénye, temetés, Antigoné halála stb.). Az előadás interaktív volt, minket is bevontak a játékba: szavaztunk, hogy Kreón maradjon-e a király.

A művészek egy része padjainkban ült, úgy éreztük, hogy mi is a mű részesei vagyunk. A darabot mi osztályfőnökünkkel, Kocsisné Körmendi Klára tanárnővel, a 10. k osztály tanulói pedig magyartanárukkal, Szalainé Kiss Viktóriával tekintették meg, akinek köszönjük a szervezést.

Külön köszönetet mondunk a színház művészeinek: 
Bálint Évának, Győrváry Eszternek, Horváth Ákosnak, Kovács Nórának, Németh Andreának, Némedi Árpádnak, Németh Gyöngyinek, Szabó Róbert Endrének, Szerémi Zoltánnak. 
A szöveget átdolgozta: Máthé Zsolt

Lippai Júlia 9.b

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek