Kanizsai Dorottya Gimnázium

Tarisznyások – Költészet napi megemlékezés a KDG-ben

1905. április 11. – megszületett József Attila. 1937. december 3. – meghalt József Attila. Történik egy csomó dolog a történelemben, majd 1964. április 11-én először kerül megszervezésre a magyar költészet napja.

Nem véletlen, hogy az egyik legjelentősebb magyar költő – ez lenne József Attila – születésnapján ünnepeljük a magyar költőket és az ő művészetüket. Erről a jeles alkalomról emlékeztünk meg a KDG-ben is, különösen rendhagyó módon.

Amikor tavaly az MMIK előtt megrendezett költészet napi flashmobon vettünk részt, azt gondoltuk, hogy ennél extrábbat már nem nagyon lehet kihozni a költészetből és a napjából. Eltelt egy év és rájöttünk, hogy de, lehet. Igaz, most nem volt “kiránduláshoz” kötve a program, ami valljuk be, sok diák számára volt izgalmas, hiszen az mindig megtöri a monoton hétköznapokat. Nem, most maradtunk az iskolában, mégis egy egészen új szemszögből láttuk az órán annyiféleképpen elemzett és boncolgatott verseket. És ez kiknek volt köszönhető? A Tarisznyások zenekarnak!

A Tarisznyások zenekar érkezése kapcsán három rendkívül tehetséges és érdekes emberrel ismerkedhetett meg egy egész iskola. És tényleg nem túlzok, amikor azt írom, hogy egy egész iskola; két terem nem volt elég, annyian érdeklődtek. De hadd mutassam be az együttest, hiszen az érdem őket illeti!

“Zenekarunk sokféle pengetős-, fúvós- és ütőhangszer megszólaltatásával, többszólamú énekléssel, kizárólag csak élő koncerteteken megzenésített verseket ad elő saját zenével.”
- írják ezt az együttes honlapján.

És milyen igaz ez! Nagyon egyedi átdolgozásokban megszólaltatott és sajátos hangzásvilággal ellátott versekkel ismerkedhettünk meg. Természetesen a rendhagyó irodalomóra főszereplője József Attila volt. Ki más? Ezen kívül megtudtuk, hogy a zenekar kedvenc költője Weöres Sándor, így az ő verseit is megismerhettük, úgy, ahogy azok ritmusosságát és dallamosságát Weöres Sándor – legalábbis szerintem – megálmodta. Ezen kívül hallottunk megzenésített verseket Gazdag Erzsitől és Ady Endrétől is.

Mindent összefoglalva én úgy érzem, az egész iskola nevében mondhatom, hogy egy rendkívül érdekes “irodalomórán” vettünk részt, és azt is, hogy nagyon köszönjük a Tarisznyások zenekar látogatását a KDG-be!

 

2019. április 14 Gáspár Hanna 12.k 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek