Kanizsai Dorottya Gimnázium

Barangolás Vas megyében - Határtalanul program 2022 (Azonosító: HAT-20-02-0113)

2021. őszén a 11. K osztállyal Erdélyben jártunk, ahol ellátogattunk szovátai partneriskolánkba is. Nem volt teljesen biztos, hogy a covidos helyzetben viszonozni tudják a látogatást, de végül áprilisban, rövidke előkészületek után, létrejött a magyarországi utazás is. Szívmelengető volt látni, mennyire örülnek ennek a kirándulásnak a szovátai diákok.

Igaz, csak rövid időre, de újra találkozhattak a mieinkkel, sőt pár diákunk az Őrségbe is elkísérhette őket.
Nem egyszerű írásra fogni a tanulókat, de azért pár gondolatot papírra vetettek a kirándulásról:

Osztályunk a Határtalanul pályázat keretein belül 2022. április végén Szombathelyre utazhatott.

1. nap, hétfő

A hétfői nap mindenkinek korán kezdődött, mert reggel hét órakor volt az indulás a helyi sportcsarnoktól, és voltak olyan diákok, akik faluról jöttek és ezért nekik még be kellett jutni Szovátára. Kicsit álmosan, de izgatottan indultunk el, vártuk már ezt az utazást. A programok érdekesnek igérkeztek, így alig vártuk, hogy elinduljunk és elkezdhessük a négynapos kirándulásunkat.
 

 

A határt átlépve elénk tárult Magyarország. Debrecen viszonylag közel van a határhoz, itt volt az első megálló. Meglátogattuk a Református templomot és a kollégiumot, és sétáltunk egyet a városban.  Innen elindultunk a szállásunkhoz, a Bence vendégházhoz Hajdúszoboszlóra.
Mivel alaposan megéheztünk, alig vártuk a vacsorát. A szobák szétosztása után a csoport elindult városnézésre. Este korábban feküdtünk le, mert másnap hosszú út várt ránk.


2. nap, kedd

Kirándulásunk második napja is korán kezdődött. Hét órára mindenki megreggelizett és hét órakor indultunk, mivel hosszú út várt ránk Kőszegig.
Kisebb szünetekkel megérkeztünk 13.30-ra. Kőszegen megnéztük a helyi várat. Honismereti vezetőnk tájékoztatást adott a vár történetével kapcsolatosan. Mindenki kapott egy tájékoztató füzetet és csoportokba voltunk felosztva és egy vetélkedőn vettünk részt. Nagyon szép volt a vár, nagyon jó állapotba van, szépen fel van újítva, megcsodálhattuk a tágas ebédlőt, ahol a diákok még a ruhákat is magukra ölthették, sőt még a koronát is a fejükre rakhatták. A fegyvereket is megcsodáltuk és kipróbáltuk.
 

Utána a Toronyházat látogattuk meg, kimentünk a teraszra és onnan csodás kilátás nyílt a városra. Fényképeket készítettünk a téren, megcsodáltuk a zenélő órát és egy kis szabadprogram következett. Utána elmentünk a szállásunkra (gyalog), ami fenn a hegyen, egy gyönyörű helyen található. Nagyon finom vacsorával várt minket a házigazda. Este még játszhattunk kicsit a teraszon.

3. nap, szerda

A reggeli elfogyasztása után elindultunk busszal a szombathelyi iskolába, ahol a tanárnő és az igazgató úr szívélyes fogadása után megnézhettünk egy ismertető filmet a város történetéről. Ezután volt egy kis ismerkedés az iskola diákjaival és megnézhettük az iskolát is.
 

Az esős idő ellenére elindultunk meglátogatni az Árpád kori templomot, és megcsodáltuk, hogy milyen jó állapotban fennmaradtak a freskók.
Ezután Kercaszomorra, a kézműves kemencés termékeket saját családi recept alapján előállító Soós portára utaztunk. Megnéztük, hogyan készül a langalló, majd farkasétvággyal elfogyasztottuk a finomságot.
 

Ezután őrségi kerekperecet készítettünk, ami 10 perc alatt ki is sült a kemencében. Megnéztük a portától pár perc távolságra lévő emlékművet. Utána következett a Batha porta, ahol elsajátíthattuk az olajkészítés csínját-bínját, kóstolhattunk olajat és lekvárokat. Az esős idő ellenére jól éreztük magunkat. Este újra Kőszegen, a szálláshelyünkön vacsoráztunk.

4. nap, csütörtök

Reggeli után elindultunk hazafelé, hisz hosszú út állt előttünk. Éjfél után, de épségben hazaértünk.

 
Szováta. 2022. 05. 09.
László Zsolt, Balázs Orsolya, Katona Imola

 

Hírek, aktualitások

Eseménynaptár

Hasznos linkek